La falta de precipitacions amenaça el sector primari del Matarranya

comarquesnord.cat . Matarranya . dimarts, 13 de març de 2012 .
Etiquetes: , ,

Este hivern ha sigut un dels més secs dels darrers anys. De fet, les precipitacions no han fet acte de presència de manera significativa en lo territori matarranyencs des del passat mes de novembre. Això, sumat a un any 2011 que no va ser especialment plujós, està portant al sector primari del Matarranya a una situació límit. I és que només los cultius de regadiu, que tenen l’aigua assegurada per a la campanya gràcies a les reserves de l’embassament de Pena i la bassa lateral de la Trapa, se salven d’esta situació que afecte directament al sector ramader i als cultius llenyosos de secà.

La falta de precipitacions s’està convertint en una de les principals preocupacions dels treballadors del sector primari, que veuen com passen los mesos i els camps segueixen sense rebre l’aigua necessària per tirar endavant.

En lo sector de cultius de secà, la situació ja està afectant directament a les plantacions. Si bé en lo cas de les oliveres, la situació podrie salvar-se amb les pluges de primavera, los cultius arrosseguen unes campanyes molt difícils. “Després d’esta última campanya on s’ha perdut lo 50 per cent de la collita, esperem que plogue a la primavera, perquè si després d’este any dolent no plou, les perspectives de cara a la pròxima campanya són terribles. Si no plou, serà una catàstrofe total”, va explicar Alfredo Caldú, president de la D.O. Aceite de Oliva del Bajo Aragón, que va voler afegir que “tot i que l’olivera té més temps per rebre l’aigua que altres cultius com los ametllers, si a la situació actual li sumem la baixada de preus, sí que poden afirmar que el sector se veu molt afectat”.

» Lo problema de l’ametlla
I és que en estos moments, lo sector agrícola que està patint les pitjors conseqüències per la falta de precipitacions és lo de l’ametlla. “Ara mateix lo gran problema lo tenen los ametllers sense recs de suport, perquè si en los pròxims mesos no reben un mínim de 100 litres per metre quadrat de precipitació, la collita pot ser un desastre total. I no sol això, sinó que inclús algunes plantacions poden morir. De fet, jo conec diferents casos on algunes plantacions s’han començat a secar”, va explicar José María Puyol, president de la Conca del Matarranya.

» Lo problema del farratge
En quant al sector ramader, sobretot en lo cas de les explotacions d’oví, la situació està arribant també a nivells crítics. La falta de precipitacions, unida als pocs dies de fred intens que ha patit gran part del territori, ha tingut com a conseqüència la falta de pastura per als animals. “Mos hem trobat un hivern molt complicat. Traus a les ovelles de paseo perquè no hi ha gens de pastura”, va apuntar Alberto Riba, ramader oví de Valderrobres, que va aclarir que “al no poder pasturar, has de suplementar a les ovelles a base de pinso. I això supose un cost molt elevat perquè les matèries primeres, los cereals, estan a preus desorbitats”.

Estes circumstancies fan que els ramaders haiguen arribat a un punt on mantindre la rendibilitat de les explotacions se fa pràcticament impossible. “A dia d’avui, entre els preus de les matèries primes i la sequera, los números de les explotacions no poden ser positius. No hi ha rendibilitat. I ara també es parle de que se reduiran les ajudes de la PAC. Si la situació no millore, estic segur que moltes explotacions tindrem que tancar i intentar trobar un altra cosa que fer”, va manifestar Riba.

L’únic sector que no està patint tant directament los efectes de la sequera són los cultius de regadiu, que actualment ja tenen assegurada la campanya de recs d’este pròxim estiu, segons va afirmar Puyol, gracies als 14 hectòmetres emmagatzemats a l’embassament de Pena i a l’hectòmetre que hi ha a la bassa lateral de la Trapa. “Com a Conca del Matarranya, en principi no hi ha problemes pel temes de recs. Encara que tenim que mantindre una reunió amb tots los representants de la Conca per saber concretament quina situació hi ha. Però com dic, en principi no hi ha problema. Únicament haurem de gestionar molt bé les reserves que tenim ara mateix”, va aclarir el president de la Conca del Matarranya.

Analitzada la situació general del sector primari, l’única solució és esperar que durant los pròxims mesos les precipitacions facin acte de presència de manera abundant al Matarranya. Si bé, los diferents sectors també demanen una major preocupació per part de les institucions regionals i estatals per la situació al món rural, i com a mesura d’emergència, si la situació no canvie ràpidament, també es plantegen el poder demanar que el territori sigue declarat zona catastròfica.

Més informació: | |