La Generalitat es compromet amb la Diputació a pagar als proveïdors dels ajuntaments al primer semestre

comarquesnord.cat . Castelló . 15 de març de 2012 .
Etiquetes: , ,

El vicepresident i diputat d’Hisenda de la Diputació de Castelló, Miguel Barrachina, s’ha reunit aquest matí amb el conseller d’Economia, José Manuel Vela, per coordinar l’estratègia financera i alleujar el deute dels ajuntaments i agilitar el pagament als proveïdors de les administracions municipals.

Aquesta reunió va ser sol·licitada pel president provincial, Javier Moliner, per tractar d’establir un calendari de pagaments que permeta donar estabilitat financera als ajuntaments, pagar als proveïdors i augmentar la confiança social perquè es pugui tornar a reactivar l’economia.

Cal recordar que la Diputació ja ha obtingut finançament per avançar 36 milions d’euros als ajuntaments, gràcies als quals ja han començat a regularitzar els seus pagaments. Aquest any, gràcies a haver avançat l’aprovació dels pressupostos al mes de novembre, també s’ha anticipat a març la recaptació de tributs que realitza la Diputació a desenes d’ajuntaments de la província.

El vicepresident de la Diputació ha celebrat la injecció de 35.000 milions d’euros, dels quals més de 2.000 milions van a arribar a la Comunitat Valenciana. “La Diputació de Castelló, la Generalitat i el Govern d’Espanya estem fent un esforç gegantesc, el major de la història, per estabilitzar la situació econòmica al més aviat possible i així reactivar ja l’economia provincial. No tenim cap objectiu més important en aquests moments que ajudar a reactivar la creació d’ocupació en aquesta província”, ha explicat Barrachina

El responsable econòmic ha explicat que “la Generalitat està donant passos decidits per resoldre els problemes financers de les administracions de la Comunitat Valenciana i el conseller s’ha compromès a mantenir aquest objectiu malgrat el complicat de la situació”. Així, la Diputació confia que es pugui haver resolt el pagament als proveïdors dels ajuntaments i la Generalitat abans que acabi el primer semestre. De fet, està previst reactivar els pagaments al començament de maig.

Cal recordar que la Diputació de Castelló va adjudicar al febrer la major operació de crèdit de la seva història en obtenir un finançament de 36 milions d’euros per alleujar la situació financera de 75 municipis, dels quals la institució provincial té transferida la recaptació. D’aquesta manera, els municipis podran veure anticipat la seva recaptació d’impostos com el IAE o l’IBI cedits a la Diputació. Entre les entitats que divendres passat van avalar amb la seva signatura el crèdit es troben Bankia, BBVA, CAM, Caixabank i Banc de Sabadell, per un import que va des dels 15 milions d’euros del BBVA als 2 milions de Bankia.

Barrachina ha explicat que “som de les poques administracions a Espanya que no paga cap interès de demora, perquè no ens endarrerim en cap dels nostres compromisos econòmics. A més, hem estat possiblement l’única d’Espanya que va decidir en 2011 pagar prestem anticipadament al present any, la qual cosa va enviar un missatge de confiança a les entitats bancàries que ara ens ve retornat”.

La dificultat d’obtenir finançament i liquiditat als consistoris s’ha convertit en el principal obstacle per fer front als deutes a proveïdors i manteniment de serveis bàsics. Els 36 milions d’euros que avançarà la institució provincial suposen un increment del 33% pel que fa a l’anualitat de 2011, amb una bestreta de 27,6 milions d’euros. Els 75 ajuntaments rebran fins al 75% d’avançament de la recaptació, el topall que permet la llei. D’aquesta forma rebran al febrer una injecció econòmica que no hagués arribat fins a l’estiu, amb la paralització administrativa de projectes.

Més informació: | |