La Portellada arrossegue més de dos mesos sense aigua potable

comarquesnord.cat . La Portellada . 15 de maig de 2012 .
Etiquetes:

Dos mesos després de que l’aigua de boca de La Portellada fos declarada no apta per al consum humà degut a l’alt nivell de contaminant en nitrats, lo municipi del Matarranya continue sense tindre aigua potable. Des de principis d’any, los gairebé 300 veïns d’esta localitat no poden beure ni cuinar, un problema que es va parxejar amb la instal·lació de dos dipòsits de 1.000 litres cadascun en espais comuns. Una solució, però, que no és ni molt menys lo que necessite el poble.

Després de múltiples reunions entre l’Ajuntament de La Portellada, lo Consell Comarcal i l’Institut Aragonès de l’Aigua (IAA), la solució a curt temps del problema d’aigua de La Portellada passave per ampliació de la potabilitzadora de l’aqüífer de ‘El Salt’, un projecte que podrie tindre uns costos de 60.000 a 70.000 euros. Així ho va confirmar en lo seu dia el president de la Comarca del Matarranya, Francisco Esteve, defensant que degut als números per los que es mou “s’han de complir tots los tràmits administratius”.

Finalment, lo reforçament i ampliació de l’actual potabilitzadora de La Portellada serà la solució que es durà a curt termini per resoldre la situació de l’aigua ‘no potable’. Este reforçament passe per la instal·lació d’un motor més potent i també per l’ampliació del nombre de membranes (o filtres) que s’encarregaran de reduir el nivell en nitrats. Lo número de membranes, que ara mateix és de quatre, podrie inclús quatriplicar-se. A llarg temps, la solució del problema d’aigua  de La Portellada passe per buscar un nou aqüífer en cabal i de garanties.

L’aqüífer del Salt de La Portellada, que abasteix lo municipi del Matarranya, va arribar el mes de gener a uns nivells de contaminació per nitrats disparats.La concentració de nitrats en l’aigua de la captació que abasteix La Portellada se situave en l’entorn dels 80 mil·ligrams per litre (mg/l), quan los nivells màxims admesos tant per la Directiva Comunitària que regule la contaminació de les aigües com per Espanya estableixen los 50 mg/l com a límit màxim per considerar una aigua apta per al consum humà.

Més informació: