La Llei de Benestar Animal i els costos de producció, grans reptes del sector del porcell

comarquesnord.cat . Matarranya . dimarts, 20 de març de 2012 .
Etiquetes: , ,

La nova Normativa sobre Benestar Animal que es posarà en marxa de cara al pròxim 1 de gener de 2013, així com també els costos de producció, són los grans reptes que té damunt la taula lo sector del porcell del Matarranya de cara al present més immediat. Precisament, estes van ser dos de les principals línies d’anàlisi que es van debatre en les XII Jornades del Porcell, que van acollir els dies 14 i 15 de març les instal·lacions de la Mare de Déu de la Font de Pena-roja, i que en algunes de les xerrades s’hi van passar més de 130 persones.

Des de l’organització de les Jornades, dutes a terme per GUCO i ADS (Agrupación Defensa Sanitaria), van destacar la bona recepció de les xerrades i conferències, on sobretot van destacar les dedicades a adaptacions de les explotacions a la Normativa sobre Benestar Animal i la xerrada que va dur a terme el catedràtic Carlos Buxadé sobre el present i futur del sector de la producció de carn de porcell. Miguel Ángel Juvero, veterinari del Matarranya, va dir que davant lo moment actual, “lo sector ramader se veurà obligat a adaptar les explotacions a la nova normativa i si no, hi hauran sancions”.

Des de la Comarca del Matarranya, los representants polítics ja van demanar en lo seu dia que s’obriren línies d’ajuda i subvencions per part de les Diputacions i Autonomies perquè un dels grans motors econòmics del territori, com és lo porcell, tingue garanties de que es pugue adaptar a la nova normativa. Encara així, des del món ramader no hi ha plenes garanties de que això es complixque. Com a grans preocupacions rellevants hi és lo preu dels pinsos, que ara mateix quede molt condicionat pel consum de la Xina. Per fer front a estos costos, cal repercutir amb la carn, “si no, estem morts”, va dir Juvero.

Suport comarcal

Fa unes setmanes, i com ja va explicar Ràdio Matarranya, lo Consell Comarcal se va reunir amb lo sector ramader del territori per conèixer les preocupacions del sector. Un d’estos assumptes va ser la necessitat d’aconseguir suport econòmic institucional per seguir duent a terme de manera satisfactòria el Pla de Gestió de Residus Ramaders. Fins este passat any, la Diputació Provincial contribuïa econòmicament al Pla de Gestió de Residus, però des d’este 2012, es deixen de concedir les ajudes al pla. Com no, també es va parlar del futur de les explotacions porcines de caràcter familiar del Matarranya amb la Normativa de Benestar Animal.

Finalment, i des de la Diputació, lo vicepresident primer Francisco Abril va mostrar dijous la seua preocupació per les incerteses que planegen sobre el sector ramader en estos moments. Abril va destacar que “no sabem quin serà el futur que pot oferir la nova PAC o com, finalment, s’aplicarà la normativa de benestar animal en lo sector porcí, i que supose un alt cost per al productor”. Francisco Abril va dir que el més important és “apostar per la qualitat des d’un treball eficient i eficaç que pugue competir en lo mercat mundial”, perquè “del porcell depèn una bona part del nostre futur”.

Més informació: | |