Detecten per primera vegada un voltor negre en el Parc Natural de la Tinença de Benifassà

comarquesnord.cat . Vallibona . dimarts, 20 de març de 2011 .
Etiquetes: , ,

Tècnics de la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi ambient han detectat per primera vegada la presència d’un voltor negre, de nom Oviedo, en el Parc Natural de la Tinença de Benifassà.

Oviedo és un voltor negre (Aegypius monachus) d’origen francès que ha estat vist al Parc Natural de la Tinença de Benifassà els dies 24 de febrer i el 9 de març del 2012 pel personal del Centre de Recuperació de Fauna del Forn del Vidre, quan visitava el comedero per a aus necrófagas en el terme de Vallibona.

Oviedo va ser anellat en el niu el 2 de juliol de 2010 en la colònia de Mostejours en el departament de l’Avairon en el Midi-Pyrenees. 
Durant el 2011 s’ha vist en diferents llocs més o menys propers al seu lloc de naixement: el 4 de maig va estar en Baronies (França), des del 22 de maig fins al 8 d’octubre en Frioul (Itàlia), el 14 de novembre en Baronies i el 27 de desembre en Boumort (Lleida); i entre el 4 de Gener i el 7 d’Abril va estar en el Mas de Bunyol de Valderrobles (Terol).

Però no és l’únic voltor francès que ha visitat el Parc Natural de la Tinença de Benifassà últimament: el 24 de febrer del 2012 es vió un voltor leonado (Gyps fulvus) nascut en Baronies, en Remuzat i anellat en el niu el 3 de Maig de 2011.

Zona d’Especial Protecció per a les Aus

A més del voltor “leonado”, el Parc Natural de la Tinença de Benifassà presenta un gran nombre d’aus en el qual destaquen altres rapaces com per exemple l’àguila real (Aquila chrysaetos), l’àguila culebrera (Circaetus gallicus) o el falcó pelegrí (Falco peregrinus). En la Tinença de Benifassà, considerada Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA), és a més bastant abundant el voltor leonado.

El voltor negre és una espècie vulnerable segons el Catàleg Español d’Espècies Amenaçades. És l’au de major grandària de tota la Península Ibèrica. Pot arribar a pesar fins a 13 quilograms, amb una envergadura que oscil·la entre els 250 i els 285 centímetres. A Espanya solament apareix com a reproductor en el quadrant suroccidental de la Península Ibèrica i Balears. És semblat al voltor leonado, del que es distingeix per tenir el cap més gran, el bec més fort i la cua, major, alguna cosa cuneïforme.

Més informació: | |