La primavera ve carregada de pluja al Matarranya, en alguns pobles en forma de neu

comarquesnord.cat . Pena-roja . dimecres, 21 de març de 2012 .
Etiquetes: , , ,

Les esperades precipitacions han arribat per fi al Matarranya en forma de pluja i neu, i en només vuit hores s’han arribat a acumular més de 20 litres per metre quadrat. L’aigua va començar a caure a finals del dia d’ahir en prou contundència, i en només una hora es van arribar a registrar vora de 6 litres a Figueroles. Unes precipitacions que han seguit caient durant tota la nit i bona part del dia, amb una acumulació important de 22 litres a Mont-roig fins les deu del matí, 23 a Pena o 29 litres a Coratxà.

Al marge de les necessitades precipitacions, alguns pobles del Matarranya també s’han despertat amb les teulades enfarinades. Sobretot Pena-roja i Mont-roig han estat los dos pobles on s’ha acumulat més precipitació en forma de neu, encara que només ha collat a les teulades. Los carrers, sobretot amb la forta aigua que va caure durant la matinada, no ha permès que collare al terra. Encara així, Queretes, Beseit i Vall-de-roures han estat dels pobles on més ha plogut.

Precipitacions reivindicades des del món agrari, sobretot des del bestiar i els conreus de llenyosos, que han estat los més afectats per la falta de precipitacions. Fa uns dies, lo ramader de Vall-de-roures, Alberto Riba, del sector oví, va explicar als micròfons de Ràdio Matarranya la delicada temporada que s’està vivint. Ell recordave que “mos hem trobat un hivern molt complicat, i “al no poder pasturar, has de suplementar a les ovelles a base de pinso. I això supose un cost molt elevat”.

A més, en estos moments lo sector agrícola que està patint les pitjors conseqüències per la falta de precipitacions és lo de l’ametlla. Així ho va reconèixer José María Puyol, que és president de la Conca del Matarranya, recordant que “ara mateix lo gran problema lo tenen los ametllers sense recs de suport, perquè si en los pròxims mesos no reben un mínim de 100 litres per metre quadrat de precipitació, la collita pot ser un desastre total. I no sol això, sinó que inclús algunes plantacions poden morir”.

S’espere que estes precipitacions ajudon a solventar alguns problemes que ha patit lo sector primari en l’últim any, on la presència de pluges ha estat més bé anecdòtica. Tot i això, des del món de l’agricultura i la ramaderia destaquen també que molt de mal ja no es pot resoldre.

Més informació: | | |