Francisco Esteve: “La dependència del sector primari al Matarranya és total”

comarquesnord.cat . Matarranya . dijous, 22 de març de 2012 .
Etiquetes: , , ,

La futura aplicació de la Nova Normativa sobre Benestar Animal ha encès totes les alarmes en les explotacions ramaderes. Lo sector primari del Matarranya i les famílies del territori han transmès la seua preocupació per l’entrada en vigor de la llei, en un moment molt delicat per a les explotacions ramaderes, que arrosseguen molt de temps amb pèrdues i s’enfronten a uns costos de producció cada vegada més grans. Des de fa unes setmanes, los representants polítics del Matarranya se van reunint amb lo sector, a qui han donat lo seu màxim suport.

Pels micròfons de Ràdio Matarranya s’hi va passar precisament lo president del Consell Comarcal, Francisco Esteve, qui va concís. Esteve va explicar que “davant la moratòria que es va demanar, totes les indicacions mos diuen que serà complicada d’aconseguir”. A més, van passant los dies i “hi ha algunes coses que encara s’han complicat més, i cal buscar un front comú per intentar aconseguir alguna cosa perquè este sector pugue tirar endavant”. Esteve feia referència a les ajudes en matèria de ramaderia “que s’han tret des de la Diputació Provincial”.

Lo propi president del Consell va explicar que es farà un front comú perquè estes ajudes les assumeixi lo Govern d’Aragó. “S’ha de pressionar al Departament d’Agricultura perquè mantingue estes ajudes. Estes ajudes són primordials per a estes comarques”. De fet, des de l’administració provincial han desaparegut algunes ajudes rellevants que han de veure amb lo sector primari, com són la gestió en l’arreplegament de medicaments. Unes ajudes molt importants per a la ramaderia, si es té en compte que al Matarranya hi ha quasi 500 explotacions entre conills, pollastres, porcells i ovelles.

. ‘Dependència absoluta’

Francisco Esteve va recalcar a Ràdio Matarranya que “la dependència del sector primari al Matarranya és total. Són molts llocs de treball, i indirectament des del Consell volem potenciar que esta riquesa es quedo al territori”. Lo president va afegir que “això de criar un animal i després vendre’l fora perquè el comercialitzon uns altres” no és lo camí correcte. “S’ha de fer tot lo possible perquè es quedo el màxim aquí. Això és primordial i la Comarca depèn del sector primari”. A la vegada, Esteve va reconèixer que aplicar-se una moratòria a la llei està molt complicat.

Per això, i sent la Comarca la impulsora, s’ha buscat un pla B. De cara als pròxims dies se vol eixir amb un comunicat on se plantejo a l’administració de la necessitat d’algun tipus d’ajuda al sector en un sector molt peculiar al Matarranya. Precisament, Esteve va apuntar que “al Matarranya parlem d’explotacions familiars”, mentre que a províncies com Saragossa trobem “explotacions integradores” que per a més ‘inri’, molt del seu rendiment acabe a comunitats veïnes, on se venen los animals. Esteve va defensar la creació d’estes ajudes perquè “el sector està en perill”.

 

Més informació: | | |