L’abocador i planta de tractament de Cervera, on van els residus dels Ports, ja està en marxa

comarquesnord.cat . Cervera . dimarts, 27 de març de 2012 .
Etiquetes: ,

Tots els residus de la comarca dels Ports viatgen cada dia des de fa unes setmanes a Cervera del Maestre, fins una planta de tractament de residus, per acabar a un abocador de grans dimensions. En pocs dies part del que arriba allí serà seleccionat per reciclar i per poder ser reutilitzades. Aquesta infraestructura ubicada al Baix Maestrat acull tot el fem de la zona 1, la part nord de la província de Castelló, després de 15 anys de problemàtica d’on tenien d’anar les nostres deixalles.

Fins i tot, quan es va tindre de tancar l’abocador de Vilafranca perquè no donava més de sí, els nostres residus feien un viatge de més de 300 quilòmetres per ser dipositats a Alacant, concretament a Xixona. Actualment ja va tot a Cervera, en una aposta pel medi ambient principalment per la planta de tractament que a partir de l’1 d’abril començarà a fer efectius el cicle de reciclatge i separació del fem.

El que enviem des de la nostra comarca va en primer lloc a la planta de tractament. Allí es separa i el que no es pot aprofitar es diposita en l’abocador traslladar per camions i apilant-ho des de baix cap amunt. De moment, quasi no hi ha res en aquest espai enorme del que s’han extret mig milió cúbics de terra, en el que s’espera poder deixar residus durant 20 anys.

Aquest projecte ha estat possible pel consens i per la urgència de trobar una solució a aquesta problemàtica. A partir d’ara, un dels objectius és la conscienciació ecològica i complementar els serveis amb els Ecoparcs o les plantes de transferència.

Un dels aspectes negatius per a molts de ciutadans, que s’ha expressat també en plenaris de municipis dels Ports, ha estat la pujada del rebut de la recollida de fem que han tingut d’aprovar els ajuntaments a principis d’any. La pujada ha estat quasi del doble del que es pagava anteriorment, principalment per la taxa de recollida i tractament dels residus. S’espera que els propers anys puga disminuir, demanant un “esforç” des de Diputació de Castelló o el propi ajuntament de Cervera.

En properes setmanes, aquest complex de tractament de residus i abocador ubicat al terme municipal de Cervera del Maestre s’obrirà al públic per poder realitzar visites guiades, principalment als més menuts, per tal d’explicar el procés que segueixen les nostres deixalles, així com demostracions de com es treballa en la planta de tractament i reciclatge de la zona 1.

. Vídeo . L’abocador i planta de tractament de Cervera en marxa

Més informació: |