Els ajuntament de Morella i Vilafranca aproven els Plans d’Ajust

Els ajuntaments de Morella i Vilafranca han aprovat esta setmana en sessió plenària, ordinària a Morella i extraordinària a Vilafranca, el Pla d’Ajust que reclama als Ajuntaments el Govern d’Espanya per satisfer el deute amb els proveïdors. Els Ajuntaments estan obligats a pagar totes les factures als proveïdors, entre les quals es troben moltes referents a subvencions i plans de la Generalitat Valenciana no pagats. A més s’obliga a fer un préstec amb els interessos al 5% i cada Ajuntament ha de justificar que disposa dels ingressos necessaris per tal de fer front a totes les despeses municipals i pagar també l’amortització dels interessos. S’ha de pagar així un deute que no és de l’Ajuntament i afrontar els interessos.

En el cas de l’Ajuntament de Vilafranca el préstec per pagar el deute serà de 590.000 euros, coincidint quasi per complet amb el deute que la Generalitat Valenciana manté amb el consistori vilafranquí que ascendeix a 608.000 euros. Seria un préstec a 10 anys i en els dos primers només es pagarien els interessos que ascendeixen a 29.000 euros per anualitat. El pla d’ajust es preten realitzar sense retalls de personal a l’Ajuntament i sense eliminar cap dels serveis oferits al municipi. S’ha de tenir en compte que l’any 2017 venç un dels prèstecs del deute municipal que s’està tornant actualment, fet que ajudaria molt a aquest pla d’ajust i que si la Generalitat paga el seu deute amb el consistori el pla d’ajust desapareixeria.

Este pla a Vilafranca ha comptat amb el suport del Partit Populai i amb l’abstenció de Coalició-Compromís. El portaveu de Coalició s’ha mostrat favorable a l’argumentació del pla d’ajust, acceptant els motius pel que es fa però ha incidit en que l’abstenció és per que no ha tingut temps de revisar el pla, posat que se’ls va presentar als grups al mateix plenari.

. A Morella
En el cas de Morella, el regidor Rhamsés Ripollés, lamentava que el decret del govern no s’haguera adreçat primer a les Comunitats, ja que afirma “bona part el deute que té l’Ajuntament i l’empresa municipal, es resoldria si la Generalitat ens pagara el que ens endeuta”. Les factures presentades per l’Ajuntament suposen 1.500.000 euros. Però el préstec no és gratuït, comportarà que el consistori tingue que fer front a la despesa del 5% d’interès que s’haguera estalviat si la Generalitat complira els seus compromisos.

A més la concessió d’aquest pla, imposa també mesures restrictives en els comptes municipals amb la obligació de pujar l’IBI el 6%. El pla d’ajust de l’Ajuntament contempla, a més, noves taxes per a les entrades al castell, museus, certificacions en la finestra única, utilització de sales i espais municipals.

Respecte a les mesures d’estalvi contemplades, s’ha aprovat la gestió per part del personal municipal de la recollida de “basura”, la reducció de personal en l’àrea d’urbanisme, així com en la plantilla de policia local, que passarà a dos, encara que es puguen contractar eventualment reforços puntuals.
Per altra banda es continuen en les mesures d’eficiència energètica, ajustant, en el que es pugue, els convenis.

Més informació: | |