Josep Maria Salsench: “Convido a veïns i amics a que vinguen a la Fira de Calaceit”

comarquesnord.cat . Calaceit . dijous, 19 d'abril de 2012 .
Etiquetes:

Queda molt poquet perquè arribi la XXV edició de la Fira de l’Oli de Calaceit. Com es preveu?
Vint-i-cinc anys són molts anys de fira. Però estem il·lusionats com sempre, i intentarem que la fira transmeti la màxima esplendor possible, dins de les limitacions que comporta la situació econòmica actual.

Desapareixen les Jornades Gastronòmiques, però es potencia la presència de la maquinària agrícola, primordial per a l’explotació de l’olivera i l’oli.
Hem posat molta èmfasi en la maquinària agrícola i en les noves perspectives de cara a l’agricultura. També tindrem unes conferències que tractaran, entre altres temàtiques, de l’agricultura ecològica o fórmules de tractament i de consum de l’oli i dels productes agrícoles.

Una fira exclusiva, on l’oli és el gran protagonista. A més, l’oli és un dels motors econòmics de Calaceit.
Per efectes, nosaltres sempre hem considerat l’oli i l’oliva com els grans motors de Calaceit. Sí. Hi ha el turisme. Hi pot haver altres productes. Però el número 1, i per allò que es coneix a Calaceit, és per ser una zona de producció d’un oli exquisit.

I això s’ha de difondre al màxim.
Amb la fira, d’una banda intentem donar a conèixer l’oli i els seus derivats, i així mateix potenciar el turisme. Tots dos han d’anar de la mà. Necessitem les dos coses per poder subsistir i que el poble tiri endavant.

Les festes d’agost i la fira han estat dos pilars que ha hagut de treballar el nou equip de govern.
Les festes d’agost ja ens venien meitat programades de l’equip de govern anterior. Natres les vam acabar de perfilar i ajustar. Però la fira la comencem gràcies a un equip fort que ha treballat durant diversos mesos i, darrerament, amb una dedicació de moltes hores, per oferir un programa molt interessant de la fira.

Al marge de la fira, el primer que volia saber l’actual equip de govern era el deute i els números pels quals es movia l’ajuntament. Les xifres ja es coneixen.
La situació econòmica que ens hem trobat en el municipi és molt important, tant en els deutes com en la gestió de la societat Kalat-Zeyd Activa, on hi ha uns desequilibris financers de gairebé 140.000 euros, i on s’han fet aberracions pel que fa en la gestió. Però en fi. Tot això ho explicarem, i intentarem superar de la millor manera possible i amb nous projectes per Calaceit.

Quins projectes prioritzarà ara l’Ajuntament de Calaceit?
Tenim tres projectes sobre la taula, dels quals hem sol · licitat les corresponents subvencions que aquest any venen bonificades al 95 per cent. El projecte prioritari serà construir un tanatori a Calaceit per donar acollida als veïns per a aquests casos de dol. Hem demanat la corresponent subvenció. Caldrà esperar a si es pot fer tot d’una vegada o si es fa en fases. Però la qüestió és que és la prioritat del nostre programa.

A més?
També tenim previst fer una reforma de la deixalleria, perquè la gestió d’escombraries al coll de les Moles és un veritable desastre. Intentarem aconseguir una subvenció per fer una recollida més selectiva: de mobles, materials de construcció… i tindre un espai més digne i més net que l’actual. Un altre dels projectes consistiria a traspassar la biblioteca de lloc.

En què consistirà aquest projecte?
Canviaríem la biblioteca de lloc, traslladant-la a la casa que hi ha al costat d’ella (adequant una de les sales), i en l’espai que ocupa la biblioteca posaríem les oficines de l’ajuntament. On som ara no s’hi cap.

Calaceit també volia adequar la zona lúdica.
Efectivament. Aquests últims dies van signar a la Diputació un conveni amb l’Obra Social d’Ibercaja i Caja 3 i esperem que ens puguin concedir 30.000 euros que anirien destinats a la reparació del parc infantil de ‘La Bassa’.

Un parc que ho necessita i en el qual s’han anat deteriorat els equipaments.
És un parc que està molt deteriorat, on van molt les criatures i les seues mares i on es passen moltes hores. S’ha de dignificar tota aquesta zona, i intentarem posar nous jocs i un terra de cautxú perquè els més petits puguin gaudir i tinguin un espai i parc digne.

Reprenent la fira, queda animar la gent a que es passi per Calaceit i conegui l’oli de temporada.
Aquí podran degustar l’oli de Calaceit. Per això convido a la gent, als amics i veïns de tota la comarca i exteriors a que vinguin a Calaceit, on podran degustar el nostre oli, visitar el municipi, i on seran rebuts amb els braços oberts.

Més informació: