El Contracte del riu Matarraña fa balanç del seu primer any d’existència

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . divendres, 20 d'abril de 2012 .
Etiquetes:

Divendres passat 13 d’abril, es va celebrar la segona Assemblea del Contracte del riu Matarraña. El contracte del riu Matarraña ja ha complert un any.Aquest procés participatiu, pioner a Espanya, en el qual el protagonista és el riu, va afermant els seus objectius i línies de treball.

En l’Assemblea, es va presentar un informe amb les accions que s’han realitzat fins avui, destacant la constitució dels diferents òrgans i grups de treball que componen el contracte de riu, i la intensa labor de disseny i elaboració de programes de treball. L’informe està disponible en la pàgina web creada per a l’ocasió.

Aquest segon any es comença amb cautela però també amb entusiasme. Com a novetats, cal destacar que en les properes setmanes s’engegarà el Programa Voluntariat del riu Matarraña, amb l’objectiu que els habitants de la conca s’aproximin al riu, ho coneguin i ho valorin en tota la seva extensió. El projecte compta amb el finançament del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi ambient i vol mobilitzar a 300 voluntaris, que participaran en les xerrades informatives, en els concursos de fotografia i relats, passejos formatius per la ribera dels rius que integren la conca del Matarraña, així com en una jornada de neteja de residus de les riberes. S’organitzaran set activitats diferents entorn del riu Algás, Tastavins i el Matarraña.

Una altra línia de treball, que centrarà l’atenció del Comitè de Riu en els propers mesos, va ser la cerca de solucions a la situació del Pla de Depuració de la zona. Donada la paralització en què es troben, el Comitè de Riu constituirà un grup de treball destinat a estudiar les diferents modalitats de depuració que poden aplicar-se a cadascun dels municipis. Una vegada identificats els tipus de projectes adequats a cada cas, on prevaldrà la sostenibilitat ambiental i econòmica, es consensuarà la priorització dels mateixos, depenent de la seva situació geogràfica i de la càrrega orgànica que aporti al riu. Totes aquestes propostes seran remeses al Govern d’Aragó.

L’Assemblea va culminar amb la renovació de la Junta Directiva.

Més informació: