La 25 edició de la Fira de l’Olivera i l’Oli de Calaceit va rebre a centenars de visitants

comarquesnord.cat . Calaceit . diumenge, 22 d'abril de 2012 .
Etiquetes:

El 21 i 22 d’abril, Calaceit va acollir la XXV edició de la Fira de l’Olivera i de l’Oli. La mostra, que finalment no es va veure enterbolida per la pluja, va ser visitada per unes 4.000 persones procedents del Matarranya i comarques veïnes, segons va afirmar el regidor de Fires de l’Ajuntament de Calaceit, Isidro Casasús. D’aquesta manera, des del consistori es van mostrar molt satisfets tant pel nombre de visitants com per la participació d’expositors en aquesta edició.

Tot i que la mostra pròpiament dita no es va obrir fins dissabte al matí, els dies 18, 19 i 20 van tindre lloc una sèrie de conferències que en aquesta ocasió van estar vinculades a l’agricultura ecològica. D’aquesta manera, els ponents van dissertar sobre els problemes dels transgènics, la situació actual dels cultius ecològics i la seua comercialització, i també sobre els usos de combustibles al sector primari i quin és el seu futur.

Aquestes jornades, que en cada edició s’han dedicat a diferents temes vinculats al món de l’oli, van comptar amb un públic poc nombrós, segons va explicar Paulí Fontoba, tinent d’alcalde de Calaceit. Per això, segons va defensar Fontoba, “de cara a l’any que ve ens hem de plantejar com es realitzen aquestes conferències i com es pot aconseguir fer augmentar el nombre d’assistents”.

Després de les conferències, el dissabte a mig matí es va obrir el recinte firal d’aquesta XXV Fira de l’Olivera i l’Oli en la que com de costum es podien trobar tot tipus de productes artesans, olis, olives i derivats. A més, també es va poder passejar pel mercat ambulant i per la zona d’artesans, ubicada a la plaça i el carrer major, que va ser la principal novetat de la mostra d’aquest any.

Si bé, durant la jornada de dissabte, la fira va ser visitada per algunes persones, el punt àlgid de la cita va ser el diumenge durant la inauguració oficial de la mostra, que en aquesta edició va ser encapçalada pel delegat del Govern a Aragó, Gustavo Alcalde, acompanyat per l’alcalde de la localitat, Josep Maria Salsench. Després de tallar la cinta, van tindre lloc els habituals parlaments en els què es va destacar la importància del sector de l’olivera com un dels principals motors econòmics de la població i també de la Comarca del Matarranya.

A més, en la mateixa línia, l’alcalde va manifestar que “l’oli és un dels grans potencials que té la zona del Baix Aragó per poder desenvolupar-se econòmicament”. En aquest sentit, el delegat del Govern a Aragó també va voler afegir que “tots els aragonesos ens sentim orgullosos d’aquest oli que està competint amb els millors a nivell mundial”, i “ara el que cal fer és una bona comercialització, i des les administracions creiem que hem d’ajudar al que puguem perquè aquest producte es pugui conèixer en tots els racons del món”.

Per la seua banda, Salsench va voler assenyalar que “estem en la XXV edició de la Fira, cosa que és molt important, i que no es podria haver aconseguit sense el suport de tots els veïns, anteriors corporacions i expositors que al llarg dels anys han fet possible la celebració d’aquesta mostra”. Després de la inauguració oficial, la mostra continu oberta per la tarda, moment en què el recinte firal va reunir a un major nombre de visitants que no van cessar d’observar i, en moltes ocasions, de degustar gran part dels productes exposats.

Finalitzada la mostra, des l’organització es van manifestar satisfets pel desenvolupament de la mateixa, sobretot tenint en compte les limitacions pressupostàries amb les que han hagut de programar aquesta XXV edició. “Estem contents perquè tot ha anat bé. I això que al principi dubtàvem de si seguir amb la seua celebració a causa de la situació econòmica de l’Ajuntament”, va explicar Salsench. Aquesta mateixa idea va transmetre Casasús dient que “estem contents perquè ens ha visitat molta gent, sobretot el diumenge. I gran part dels expositors han marxat molt contents, segons ens han comentat”.

Tot i aquesta valoració positiva, des de l’Ajuntament també es va fer autocrítica per una banda, per la falta d’expositors vinculats directament al sector i per la manca de visitants durant la jornada de dissabte. I d’altra banda per la falta d’expositors en l’espai dedicat a l’artesania. D’aquesta manera, segons va confirmar l’alcalde, “en les pròximes setmanes crearem diferentes comissions en què es debatrà el resultat de la fira, els errors i els encerts, i com podrien fer-se les coses per aconseguir millorar la fira de cara a l’any que ve. La nostra intenció és aconseguir rellançar la mostra en els propers anys”.

. Fotogaleria . Fira de l’Oli a Calaceit

Més informació: