El Matarranya celebra ‘Sant Jordi’ rendint homenatge a la figura de Desideri Lombarte

comarquesnord.cat . Calaceit . dilluns, 23 d'abril de 2012 .
Etiquetes:

Aquest 23 d’abril, dia de ‘Sant Jordi’, la plaça major de Calaceit va acollir la celebració de la I edició de ‘Quedaran les paraules’, la lectura continuada de poemes de Desideri Lombarte. En ella van participar una vintena de veïns i visitants de diferents municipis de la Comarca del Matarranya.

Poc després de les 12 del migdia, i davant d’un públic que va ocupar gran part de les cadires preparades per a l’esdeveniment, Rafa Martí, vicepresident de la Comarca del Matarranya, va iniciar l’activitat amb la lectura del poema del ‘Quedarà la paraula’. Posteriorment, Martí va explicar que este poema va ser lo que va inspirar la realització d’esta activitat que “pretén demostrar el compromís de la comarca amb la llengua i la cultura pròpies del territori, així com amb la posada en valor dels autors locals”. A més, lo vicepresident també va destacar que “el català és una llengua aragonesa” i que “esperem que esta iniciativa que avui comencem pugui anar consolidant-se al llarg dels anys com una de les activitats pròpies de ‘Sant Jordi’ al Matarranya”.

Posteriorment, Antoni Bengochea, ampli coneixedor de l’obra de Desideri Lombarte, va realitzar una petita ressenya de la vida, la personalitat i l’obra de l’autor de Pena-roja. D’aquesta manera, Bengochea va explicar que “Desideri és lo Cervantes del Matarranya. És molt fort dir això, però és lo millor poeta de la comarca”. Lo rapsoda també va destacar que l’autor “va ser lo primer a escriure poesia de qualitat en la nostra llengua”.

Després de tots dos parlaments va començar la lectura dels poemes. D’esta manera, dones i hòmens de diferents municipis del Matarranya i visitants assidus del territori, sobretot de Calaceit, van llegir diferents poesies del llibre ‘Ataüllar lo món des del Molinar’ durant més d’una hora. Un dels moments més emotius de la jornada va tindre lloc quan la vídua de l’autor, Rosalia Gil, va llegir el poema ‘Sol·licitud’ i després va donar les gràcies a tots los participants en l’activitat.

Al finalitzar l’acte, des de l’organització es va valorar molt positivament el seu desenvolupament, igual que la nombrosa participació que hi va haver en la lectura.

Més informació: