Culla celebrarà aquest cap de setmana el seu particular Sant Antoni

comarquesnord.cat . Culla . dimarts, 24 d'abril de 2012 .
Etiquetes: , ,

El municipi de Culla festeja aquest cap de setmana, com cada últim d’abril, al sant patró dels animals. Es tracta d’un peculiar Sant Antoni que deu la seva celebració tardana a unes fortes nevades esdevingudes a principis del segle XX, que van impossibilitar la seva celebració en el mes de gener, com és habitual en altres llocs.

Els Quintos i majorals d’aquest any, amb la valuosa col·laboració de veïns i Ajuntament, han preparat un programa replet d’activitats i actes tradicionals per al cap de setmana vinent. Encara que la festa ha donat començament fa uns dies amb l’elaboració de la tradicional coqueta, que serà repartida el dissabte després de la benedicció.

En la matinada del divendres els Quintos recorreran els carrers del poble en una de les representacions folklòriques més genuïnes de la localitat. Acompanyats per la Rondalla del Castell, entonaran les tradicionals albaes, jotes dedicades a l’alcalde i a altres personalitats locals, amb lletres crítiques i satíriques dedicades a aquests. Posteriorment, els mateixos cantores rondaran a les xiques fadrines.

El dissabte a les 12:30 hores tindrà lloc la Missa Major en honor a Sant Pere Màrtir, així com la processó. A continuació, s’inaugurarà l’escultura “Jardins de Wolussia” donada per l’artista Mariano Poyatos, propietari de la galeria d’art Coll Blanc localitzada en el terme municipal de Culla. Després de l’esmorzar, centenars de cavallistes locals i uns altres de pobles confrontants, passejaran pels medievals carrers fins a l’hora de la benedicció.

Com a colofó a la jornada, veïns i visitants podran gaudir, com tots els anys, del ball fins a ben entrada la matinada. El diumenge, després dels actes religiosos en honor a Sant Antoni, es duran a terme les populars corregudes del gall, on petits i majors es disputaran en diverses carreres el trofeu, un gall de corral.

L’Ajuntament de Culla ha preparat una Agenda Cultural, on apareixen els horaris tots d’aquests actes, així com aquells que es van a realitzar en els propers mesos.

Més informació: | |