Sant Cristòfol de Saranyana, Sorita, la Llàcua i La Pobleta continuen el cicle votiu de rogatives, rotllos i primes el primer de maig

comarquesnord.cat . Els Ports . diumenge, 29 d'abril de 2012 .
Etiquetes: , , ,

La Todolella enceta, com cada primer de maig, les visites a Sant Cristòfol de Saranyana. Forcall, Cinctorres i la Mata pujaran en els pròxims dies. Aquesta ermita, ubicada en el cim de la Mola de Roc, manté vius els vots de quatre pobles que en varies ocasions de la seva particular història van decidir buscar l’ajut diví en aquest indret, a causa de malalties, escassetat i sequera.

Es sap que en el segle XIV ja estava construïda la primitiva ermita, i que en el segle XV ja habitava les dependències que conformen part del conjunt un ermità.

La tradició oral, pictòrica, i fins i tot, escrita, parla del trobament de la imatge de Sant Cristòfol a la
Mola de Saranyana, en un lloc conegut com “Font de Santa Creu”. Es va aparèixer miraculosament a un vell i a una xiqueta.

Al terme de Morella el cicle de Rotllos i Primes continuarà a la Llècua. El primer de maig, la benedicció dels camps es trasllada a la Dena de Muixacre celebrant els Apòstols de la Llèqua. L’origen d’aquest vot es desconeix, però es sap que en molt antic. Consisteix a repartir pa beneït, en forma de prima, el dia dels sants apòstols Felip i Santiago el Major, patrons de la parròquia d’aquesta aldea de Morella. Son 11 masos els components d’aquest vot i cada any un és el majoral.

A l’altra part del terme de Morella, a la Pobleta, el primer de maig també hi ha celebració, en aquest cas a Santa Creu.

Més informació: | | |