El primer dissabte de maig, rogatives a Morella

comarquesnord.cat . Morella . 1 de maig de 2012 .
Etiquetes: , , ,

Cicle de rotllos i primes a la comarca, però també moment de peregrinacions. Moltes són les rogatives que en estos dies tenen lloc arreu dels nostres pobles. Algunes per demanar aigua per a les collites, altres per protegir la salut. Centenars de romeus compleixen any rere any amb estes caminades. A Morella, el primer dissabte de maig enguany no hi haurà rogativa, per ser any de Sexenni i traslladar-se al mes d’agost. Però a pesar d’això, les Sales Gòtiques de l’Ajuntament acolliran una conferència impartida per l’historiador morellà Carlos Sangüesa on es detallaran els orígens i els canvis de moltes de les peregrinacions dels Ports.

Quasi bé la totalitat d’estes rogatives naixien a mode de penitència, per tal de demanar a canvi protecció a verges i sants. A pesar d’eixe origen religiós que perdura, cada vegada les peregrinacions adopten un aire més festiu. D’eixos canvis també se’n parlarà a la xerrada.

Del cicle de rotllos i primes que precisament ara estem vivint també hi haurà referències a la xerrada de Sangüesa. Unes trobades votives que lluny de perdre devots, els mantenen o fins i tot en algunes com la de La Llàcua, en guanyen any rere any.

Referència quasi obligatòria per a l’especial rogativa que viurà Morella este proper mes d’agost, mitjançant la qual es portarà a la patrona, la Verge de Vallivana, fins la seua ciutat. Una caminada que donarà pas a les festes del 53 Sexenni.

Malgrat retrocedir en el temps, esta xerrada va dirigida a tot tipus de públic. Des dels més grans, que recordaran peregrinacions perdudes; fins als més joves, que podran conèixer el sentit vertader d’unes caminades que fan d’any en any.

Tots aquells interessats en la història de les rogatives de la comarca dels Ports, tenen una cita este primer dissabte de maig, dia 5. A partir de les 7 de la vesprada a les Sales Gòtiques de l’Ajuntament de Morella, Carles Sangüesa parla de rogatives.

. Vídeo . Carles Sangüesa: “Orígen, simbologia, característiques, les rogatives més importants, curiositats…”

Més informació: | | |