El conseller de Política Territorial creu que s’ha de respectar el principi d’autonomia municipal

comarquesnord.cat . Saragossa . divendres, 4 de maig de 2012 .
Etiquetes:

El conseller de Política Territorial i Interior del Govern d’Aragó, Antonio Suárez, ha reconegut que la possibilitat d’agrupar municipis que ha llençat lo Govern Central hauria de requerir de la voluntat dels mateixos municipis. En este context, Suárez va manifestar que de moment desconeix lo plantejament des de Madrid, però es va mostrar confiat de que la idea vagi per la reagrupació de serveis sense perdre la personalitat jurídica dels municipis.

De fet, lo propi conseller de Política Territorial va defensar que “agrupar ajuntaments com a tals, sincerament, ho veig més complicat”, i va reconèixer que ho veu complicat perquè “los habitants dels municipis no només s’agrupen o desitjarien agrupar-se per raons económiques”. I és que pel mig hi ha també “arrels històriques, patrimonials, culturals i també sentiments”. A més, va valorar que el cas de Galícia, on l’agrupació de municipis ha estat consensuada, “entre dins lo raonable”.

A la vegada, Suárez va recordar que més del 70 per cent dels municipis d’Aragó tenen menys de 500 habitants. En este sentit, va recordar que “a l’Aragó comptem amb les Comarques i és possible que diversos ajuntaments es posin d’acord perquè determinats serveis siguin prestats per les pròpies comarques”. Ara bé, Suárez va afegir que agrupar municipis requereix de la voluntat dels mateixos municipis, i que les Comarques poden donar “molt més de sí”.

Per la seua banda, i com apuntava avui ‘Heraldo de Aragón’, la reforma per racionalitzar entitats locals que estudia el govern amb l’objectiu de reduir despeses instaria al 96% dels municipis aragonesos a fusionar-se o, com a mínim, col·laborar en la prestació de certs serveis. Lo pla del Ministeri d’Hisenda, que estudia establir en 5.000 habitants el llindar per l’agrupació d’ajuntaments -segons van afirmar fonts de l’Executiu a Europa Press-, afectaria 706 de les 731 localitats de la Comunitat.

Més informació: