Paco Esteve: “Si les comarques deixàrem de fer tot allò que no ens competeix, plantejaríem un problema seriós al Govern d’Aragó”

La Comarca del Matarranya va assistir el passat dimecres 11 d’abril a Saragossa dintre de l’últim Consell de Cooperació Comarcal, on lo conseller de Política Territorial del Govern d’Aragó, Antonio Suárez, va dir que el govern autonòmic intentarà agilitzar els pagaments a les Comarques. A la vegada, Suárez va assegurar que la DGA invertirà els 14 milions d’euros corresponents al Pla de Desenvolupament Rural Sostenible (PDR) de l’exercici 2012.

Per la seua banda, lo president de la Comarca del Matarranya, Francisco Esteve, va assistir en este últim Consell de Cooperació Comarcal, qui a l’eixida de la reunió va destacar que “en un principi, tot són bones disposicions. Ara cal que es complixquen lo abans possible”. En este context, Esteve va defensar que “des de Madrid van arribar males notícies”, però “les Comarques vam demanar al Govern d’Aragó que es disposés de la partida que li corresponia i mos han avançat que ho faran així”.

Lo president de la Comarca del Matarranya va recordar que “disposarem d’eixos 14 milions d’euros”, encara que “cal mirar-ho tot per concretar dates i pagaments”. A més, des del Matarranya s’ha demanat la màxima agilitat, ja que “no podem esperar a que al mes de juny o de juliol se desbloquejon les partides. Si això succeeix, i amb l’estiu pel mig, mos trobarem en que al setembre mos tocarà fer les actuacions ràpid i corren, amb tot lo que això implique”.

. Pagament a comarques

A banda del PDR, l’últim Consell de Cooperació Comarcal va tractar també el pagament a les Comarques. En este context, Antonio Suárez va defensar que el Govern d’Aragó “intentarà accelerar els pagaments a les Comarques”. Suárez va reconèixer en la seua intervenció que “hi ha dificultats de tresoreria i, en ocasions, de tramitació, que fan que sigue molt complicat transferir a totes les Comarques los fons incondicionats a principi de cada trimestre”.

En esta matèria, Esteve va recordar que davant les noves lleis d’endeutament i pagament a tercers, les Comarques se troben en que “si hi ha una administració que incompleix los pagaments, los altres difícilment ho poden complir, i això s’acabe convertint en una roda que afecte als més menuts”. De fet, la comarca del Matarranya era una administració completament sanejada que es va haver d’endeutar per l’endarreriment de pagaments per part d’administracions superiors.

Finalment, en l’últim Consell de Cooperació Comarcal també es va posar damunt de la taula el debat de les competències. En este context, Esteve va defensar que des de les Comarques “cal prioritzar primer les competències que tenim. La qüestió és, però, que estem fent coses de les que realment no tenim competència i que ens toque fer perquè la gent mos ho demane i no li pots donar l’esquena”. Un d’estos casos és, sense anar més lluny, lo transport escolar de Torredarques i Fórnols. A més, Esteve va considerar que “si les Comarques deixàrem de fer tot allò que no ens competeix, plantejaríem un problema molt seriós al Govern d’Aragó”.

Més informació: |