Pena-roja i Vallibona reviuen el 19 de maig l’episodi més emotiu de la seua història

comarquesnord.cat . Vallibona . divendres, 4 de maig de 2012 . 1 comentari
Etiquetes: , ,

El pròxim 19 de maig, Pena-roja i Vallibona reviuran un dels episodis més emotius de la seua història. L’any 2012 és any de Rogativa, any de retrobaments i germanor. L’any 2012 és any de la festa ‘Pena-roja i Vallibona: Pobles Germans’, una històrica Rogativa que es commemora cada set anys i que es remunta al segle XIV. I per rememorar tot allò que l’envolta, els ajuntaments de Pena-roja i Vallibona han organitzat tot un seguit d’activitats per a l’ocasió.

Com ja van fer els set jóvens de Vallibona que narra la història, los veïns del municipi de la comarca dels Ports vindran en Rogativa fins a Pena-roja, recorrent una distància d’uns 27 quilòmetres. A l’alçada del Pont Xafat, els esperaran amb els braços oberts la corporació municipal pena-rogina i tots els seus veïns, els quals lliuraran el guió de la Mare de Déu de la Font als vallibonencs com a símbol de germanor. La comitiva de vallibonencs farà el mateix amb el Sant Crist.

Enguany, i com a novetat, aquest agermanament entre vallibonencs i pena-rogins també es recrearà amb els grups de gaiters dels corresponents pobles. És precisament a l’alçada del Pont Xafat quan es viu lo moment més emotiu de la Rogativa. Això ho va explicar Francisco Esteve, alcalde de Pena-roja, qui va recordar que “la festa s’està adaptant als nous temps, tot i que els sentiments són els mateixos que dècades enrere i hi ha qui viu la Rogativa amb molta emoció”. De fet, Pena-roja té tres famílies de pares pena-rogins i mares vallibonenques.

Quan els germans de Pena-roja i Vallibona es retroben al Pont Xafat, marxen tots junts fins al poble, per després seguir la Rogativa fins a la Mare de Déu de la Font. Conta la història que els set hòmens que van baixar a Pena-roja en busca de dones per repoblar Vallibona van implorar a la Mare de Déu la necessitat. D’aquí, aquest simbolisme de la verge. Precisament, i després d’anar a la Mare de Déu es farà la recreació teatral de la Rogativa, on participen actors de Pena-roja i Vallibona, i on apareixen dos personatges claus en la història: Mossèn Pinyol i la Tia Petronila.

La festa es tancarà amb un sopar de germanor previst per a un miler de persones, per tancar la Festa de la Rogativa amb ball popular. L’alcalde de Pena-roja va explicar que “fa set anys ja vaig viure la Rogativa com alcalde, portava poc temps com alcalde i va ser l’experiència més important que vaig tindre”. Esteve va subratllar la importància de la Rogativa, ja que “és la festa més important que acull Pena-roja”, on s’ajunten unes 2.000 persones. Només a la caminada hi ha inscrites més de 600 marxants, unes xifres que parlen de la magnitud de la festa.

Explica la llegenda que al segle XIV, una pesta va deixar Vallibona sense jovenetes. El sacerdot Mossèn Pinyol va proposar a set jóvens, que amb uns pocs vells eren els únics ‘supervivents’, emprendre un camí a la recerca de parella per repoblar el poble. Els set jóvens van arribar exhausts a l’ermita de la Mare de Deu de la Font de Pena-roja, on el Mossèn de Pena-roja els va posar en contacte amb una dona, la tia Petronila, a qui la pesta li va deixar set nétes òrfenes: les set donzelles de Pena-roja. Aquestes set jóvens, aquestes donzelles, donen simbolisme als set anys que passen entre Rogativa i Rogativa.

Més informació: | |

1 comentari

  1. Pot asistir qui vulga??jo soc de Rossell i mon yayo del mas de la joquera,si podem anirem en uns amics,ja que som aficionats al senderisme