“L’Olivera gelada” de Culla rep el premi a la Millor Olivera Monumental d’Espanya 2012

comarquesnord.cat . Culla . diumenge, 6 de maig de 2012 .
Etiquetes:

Ja s’han donat a conèixer els premis anuals de l’Associació Espanyola de Municipis de l’Olivera (AEMO), la deliberació de la qual va tenir lloc el passat 24 d’abril de 2012.

El jurat va estar compost per experts de reconegut prestigi al món de l’Agronomia en general i de l’olivera en particular i uns altres del món artístic. Entre els membres d’est, destaquen els noms de Luis Rallo, Catedràtic de Fisiologia Vegetal de la Universitat de Còrdova, Diego Barranco, Catedràtic d’Agronomia de la Universitat de Còrdova i Miguel Gómez Losada, famós pintor.

En la valoració, es va seleccionar a un magnífic exemplar presentat per l’Ajuntament de Culla (Castelló), conegut popularment a la zona com L’Olivera Gelada, com a Millor Olivera Monumental d’Espanya 2012. Es tracta una olivera silvestre (Olea europaea var. Sylvestris) format per dos troncs de 4,76 i 3,15 metres de perímetre, sobre peanya de 12,10 metres i una edat aproximada d’entre 800 i 1.000 anys.

Aquest ullastre es va gelar en el dur hivern de 1956, juntament amb uns altres milers d’arbres. Els seus propietaris, la família Celades, sempre ho van mantenir en la seva propietat i mai van voler aprofitar les seves despulles. Ho van conservar sec, tal com la naturalesa ho havia deixat. A causa de la solidesa de la seva fusta no es va veure afectat pels insectes i, malgrat no haver sofert cap tractament, es va mantenir en perfecte estat de conservació. Fa una dècada l’olivera va rebrotar miraculosament de la seva tocón.

Així doncs, el jurat ha premiat “l’extrema sensibilitat i perseverança dels propietaris de l’arbre, en conservar una olivera gelada i aparentment mort durant més de 50 anys al cap dels quals va rebrotar, permetent així expressar la capacitat de supervivència única en aquesta espècie”.

El lliurament del premi es durà a terme en la Fira de l’Olivera de Montoro (Còrdova), programada del 16 al 19 de maig de 2012, un dels millors aparadors del sector oleícola a nivell nacional i internacional.

. Reconeixement internacional
La publicació més prestigiosa i més llegida del sector en Estat Units, The Olive Oil Estafis, dedica a aquest “prodigi” un dels seus articles en la seva última publicació.

Cal destacar que Culla compta amb un extens terme municipal en el qual es troben antiquíssims exemplars d’arbres. El més clar exemple d’això és la famosa “Carrasca de Culla”, una alzina mil·lenària que ha estat qualificada com a arbre monumental de la Comunitat Valenciana.

Més not

Més informació: