La Fira de Maig es consolida com el punt de trobada dels veïns del Matarranya

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . dilluns, 7 de maig de 2012 .

La capital del Matarranya va acollir este cap de setmana, dies 5 i 6 de maig, la tradicional Fira Ramadera i Comercial de maig, una de les fires més consolidades, històriques i a la vegada nombroses de la nostra comarca. Milers de persones vingudes de diferents punts de la nostra comarca i el territori que ens envolte es van passar este cap de setmana per l’espai firal de Vall-de-roures, repartit entre l’Avinguda Hispanitat, lo carrer de la Creu i també el Hernàndez Herédia. Una fira en la que tampoc van faltar la carpa ramadera i les exhibicions de pastoreig, a càrrec de Fermín Ainzúa, així com la tradicional distinció als ramaders que participen tots els anys exposant lo seu bestiar a la mostra.

A partir de dissabte al matí, Vall-de-roures es va convertir en un gran mercat de carrer en el que els visitants van poder trobar tot tipus de productes. Com en anteriors edicions, la capital matarranyenca es va convertir en punt de trobada dels veïns de la comarca que cada any es donen cita al municipi. I es que segons va dir Carlos Boné, alcalde de Valderrobres, “és una fira que té molts anys, que té molta tradició. I la veritat és que un dels seus punts forts és que s’ha convertit en un punt on es troben no sol los veïns del poble, sinó de tota la comarca”. En esta ocasió, los visitants va passejar per un recinte firal diferent al de anteriors ocasions, debut a les obres que s’estan fent a la part baixa de l’Avinguda Hispanidad. “Hem hagut de canviar el recinte firal per les obres de l’Avinguda Hispanidad, però jo crec que ha quedat un recorregut molt bo que ha fet que la gent haigue vist tots los expositors”, va defensar Boné, que a més va destacar que “de cara a pròximes edicions tenim que analitzar si la fira continue com fins ara, o si seguix la mateixa distribució que enguany. Perquè tot i que no hi hague obres, la instal·lació de pilons a la vorera no sabem si dificultarà la instal·lació d’expositors. Ho hem d’analitzar bé”.

Lo cap de setmana de la fira va estar carregat d’activitats, entre elles una mostra eqüestre duta a terme per la propietària i els alumnes del Establo Crystal de Vall-de-roures. També hi va haver activitats infantils a la zona recreativa, així com l’espectacular mostra de gossos d’atura, que va albergar a centenars de persones a la vora mateixa de la carpa ramadera. Precisament, enguany l’ajuntament de Valderrobres ha volgut distingir la tasca de Fermín Ainzúa, que durant una pila d’anys ha col·laborat i participat en la Fira de Maig. Ainzúa es va mostrar molt satisfet amb lo reconeixement i va expressar que “estic emocionat que la gent del Matarranya s’hagi molestat en donar-me aquest reconeixement”. A més, l’ensinistrador de gossos també va ressaltar que “los premis se solen donar a gent que va a jubilar-se, i jo en este cas ni tinc cap intenció. De fet, això em done més ganes per a aixecar-me cada matí i continuar treballant”.

Al respecte de l’exhibició, que és un dels actes que més agrade als visitants de la mostra, tal i com va afirmar l’alcalde del municipi, Ainzúa va explicar que “la gent ha de tindre clar que això és una exhibició. El treball del dia a dia és diferent perquè treballes en espais molt més grans i en molts més animals”. El pastor, que també està donant un curs sobre ensinistrament de gossos a pastors matarranyencs, va defensar que “la gent ha de ser conscient que avui en dia los pastors han de ser professionals i han de saber de moltes coses. Entre elles, saber treballar bé amb los gossos, i crec que aquí a la comarca del Matarranya els pastors poc a poc ho estan aconseguint”.

Finalment, cal dir que al llarg de dissabte i diumenge, milers de persones se van passar per la mostra. A més, enguany lo temps va ser respectuós amb la Fira, que es va mantindre durant tot lo cap de setmana i durant lo qual va lluir el sol i es va viure un excel·lent fira de maig. Per tot això, des de l’ajuntament de Vall-de-roures van fer una valoració molt positiva tant del nombre de visitants com del desenvolupat d’aquest edició 2012 de la Fira Ramadera i Comercial. “Lo balanç no pot ser més que positiu. Estem molt contents de com ha anat tot. I més si pensem que estàvem un poc inquiets pel tema del canvi de l’espai firal. A més, enguany pareix que el temps mos ha respectat, tot i que tots los dies ha estat amenaçant”, va manifestar Boné.

. Fotogaleria . Fira de Maig de Vall-de-roures