El delegat del Consell a Castelló explica als Ports el pla de reequilibri de la Generalitat

comarquesnord.cat . Morella . divendres, 11 de maig de 2012 .
Etiquetes: , ,

Alts càrrecs del govern valencià recorren aquestos dies els diferents pobles de la Comunitat Valenciana per explicar les mesures d’ajust front a la crisis que ha decidit emprendre la Generalitat per afrontar l’important dèficit que podria abocar a la intervenció de l’Estat. Retallades importants en educació, sanitat i serveis socials, a més de en personal en empreses publiques i fundacions. Els retalls arriben a tots els llocs. El delegat del govern valencià a la província de Castelló va estar aquest dijous a Morella, en una reunió informativa on també van participar alcaldes i regidors de pobles de la comarca. Ximo Borràs assegurava que les retallades no suposaran en cap cas perdre qualitat en els serveis. La sanitat continuarà sent gratuïta i universal, deia, encara que en alguns casos caldrà pagar part de la recepta. En educació l’augment de la ràtio en les aules i el ajust de professors no té per que significar més fracàs escolar.

Percentatge per recepta, augment de les taxes universitàries, pujada d’impostos, requeriran que el ciutadà faigue un esforç que se reconeix per part de la Generalitat, però que resulta del tot necessari en la conjuntura ecónomica que ens trobem.

Aquesta campanya del govern valencià porta per nom “Responem” però algunes preguntes es van quedar en l’aire. No hi ha encara calendari per pagar proveïdors i ajuntaments, serveis socials o dependència. Per aquestes qüestions caldrà esperar a que el Govern Central aprove el pla d’ajust presentat per la Generalitat Valenciana.

El delegat del govern va afirmar que calia prendre mesures, i l’apretó del cinturó és molt important, però que no és pot estirar més el braç que la manega. Preguntat per si això precisament no és el que s’ha fet des de la Generalitat en els darrers anys, ha afirmat que no ha estat així.

Els regidors dels municipis dels Ports han expresat algunes de les seves preocupacions. En aquest sentit s’ha parlat de com afectaran les mesures del govern Valencià als centres escolar de la comarca, tant Institut Batxillerat, escola llar, transports, col.legis rurals agrupats, serveis socials i sanitaris, dependents, etc. I també s’ha preguntat sobre el calendari de pagaments de la Generalitat Valenciana. Per aquestes qüestions ha faltat concreció, i esta era la queixa del regidor de l’Ajuntament de Morella Ernest Blanch qui critica “l’ambigüitat del Pla i la falta de resposta a les demandes dels ajuntaments de la comarca dels Ports”.

Blanch afirma que “per a nosaltres, la qüestió més important del Pla és conéixer els terminis de pagament del deute històric que manté la Generalitat amb els ajuntaments, però no se’ns ha donat cap expectativa clara de cobrament, i açò és un problema d’ofegament econòmic per a l’ajuntament i per als xicotets empresaris de la localitat que no poden cobrar a causa d’eixos impagaments”. Per això, assenyala que “és incomprensible que el delegat vinga a presentar un pla econòmic a Morella i expose obertament que no sap quan cobrarà este ajuntament els 1,4 milions d’euros que li deu la Generalitat”. A més, afig que “en la reunió no es van donar solucions a les inversions pendents a Morella i la comarca, ni en matèria de sanitat, educació, infraestructures o altres serveis essencials, sinó que se’ns va demanar un sacrifici per a comprendre una situació que s’ha creat per la mala gestió de la Generalitat en els últims anys”.

Per això, Blanch conclou que “ a reunió no ens va aportar res als municipis, ja que no es va concretar absolutament res i es va presentar un pla ambigu en què no es dóna solució a cap dels problemes de la nostra comarca, generats per la mala gestió de la Generalitat”.

Des de la Generalitat Valenciana s’assegure que es vol fer creïble el pla de reequilibri que es posa en marxa, per que es considera que no hi ha altre remei, ni cap d’altra solució per poder complir en el dèficit exigit.

Més informació: | |