Els Torneros ja salten a Morella a tres mesos del Sexenni

comarquesnord.cat . Morella . dimecres, 16 de maig de 2012 .
Etiquetes:

Falten tres mesos justos per a que arribe el Sexenni i els diferents engranatges que fan possible la festa es posen a punt. Un d’ells, fonamental en l’aspecte folklòric i tradicional, són les danses. Aquestes composicions són úniques, d’origen molt antic, convertint-se en un dels atractius principals ja que solament apareixen cada sis anys. Durant els dies principals desfilaran en els Retaules, així com en l’Entrada de la marededéu de Vallivana i en la Processó del primer diumenge.

Els més matinadors a posar-se a la feina van ser la dansa de la ciutat: Els Torneros. Aquest grup, format per 21 joves que enguany compleixen 18 anys, així com d’altres que van ser quintos el passat any per falta de components, van iniciar els assajos fa mesos. La dificultat dels seus passos i dels diferents elements que caracteritzen la dansa van obligar a iniciar les classes pràctiques prompte. Els Torneros ballen una sèrie de passos de complicada realització i de molta originalitat, sent una de les danses més antigues de la Comunitat Valenciana. Amb una vara realitzen moviments acrobàtics i un dels moments cims és el salt en el qual es queden suspesos en l’aire un sospir a més de mig metre d’altura. Alguns ja dominen els moviments i uns altres a poc a poc els van perfilant. Un dels assajadors per costum familiar és José Luis Prats, qui assegura que “els costa una mica i alguns ja sabien fer el salt abans de començar els assajos, però amb un poc de paciència i ganes tots ho aconseguiran”.

Les següents danses en ficar-se a assajar van ser les que depenen del Gremi d’Arts i Oficis que tenen a Els Teixidors i als Arts i Oficis. En el cas de la primera, els components són xiquets i xiquetes. Antigament solament eren xiquets. A pesar que porten pocs assajos, comencen a realitzar els caragols que exhibiran al Sexenni. Els Teixidors està compost per nou xiquets que van teixint una barra central a força de moviments calculats. Per la seua banda, Arts i Oficis representen treballs de tota la vida com el fuster o el ferrer, entre d’altres.

El primer cap de setmana de maig, el dia que hagués tocat Rogativa a Vallivana, van iniciar els assajos Els Llauradors, el grup del Gremi del mateix nom. Format principalment per xiquets i xiquetes provinents de masies i del sector, aquesta dansa és la més nombrosa. Mentre que la més tardana a començar seran Les Gitanetes del Gremi de la Joventut esperant a l’inici de l’estiu per a familiaritzar-se amb els passos. En tots els casos és destacable les indumentàries, coloristes i originals, a més de la música de dolçaina i el ritme del tabal que acompanya a cada dansa.

Enguany també destacarà que el Gremi de la Gent Gran, encarregat de la Corronquina, que ballen als tocs de la Rondalla, enguany recuperaran una Jota que fa 100 anys que no s’interpretava. D’altra banda, els carrers ultimen els detalls dels adorns. Alguns pràcticament ja han acabat esperant moltes sorpreses. Altres elements com el Carro Triomfant, compost per xiquets de poca edat, ja estan organitzats.

Des del consistori morellà també s’intensificarà a falta de sols tres mesos la campanya promocional del 53 Sexenni. Aquest dimarts es va aprofitar la visita de representants de les Oficines de Turisme de Turisme de la Comunitat per donar a conèixer la festa, estrenant un audiovisual i realitzant visites a tallers de diferents carrers. A més, també s’ha estrenat la web oficial municipal sobre la cita sexennal.

Més informació: