Francisco Esteve: “Tancar ajuntaments és la sentència de mort per als pobles”

comarquesnord.cat . Matarranya . dimecres, 16 de maig de 2012 .
Etiquetes:

La Comarca del Matarranya ha rebutjat l’agrupació d’ajuntaments com a mesura per reduir les despeses en l’administració. Des de l’entitat comarcal s’afirma que al territori matarranyenc ja fa anys que s’han agrupat serveis i que no es pot considerar la supressió dels consistoris més menuts “perquè no són ells los que tenen la culpa del que està passant a l’administració”; va explicar Francisco Esteve, president de la Comarca del Matarranya.

La polèmica eixida davant la possibilitat de que el govern estatal realitzi una agrupació d’ajuntaments, fa unes setmanes que està alterant l’opinió pública. Al respecte, Ràdio Matarranya va mantindre una entrevista amb el president de la Comarca del Matarranya per conèixer quina opinió manté l’entitat al respecte. I esta és molt similar a la que va defensar Antonio Suárez, conseller de Política Territorial, qui va considerar que s’ha de respectar el principi d’autonomia municipal.

Per la seua banda, Esteve va considerar que “aquí, lo que tenim clar és que agrupar els serveis en estos territoris formats per pobles menuts i dispersos, és imprescindible. Però pareix que ara ho hagin descobert, quan al Matarranya ja fa molts anys que estem fent-ho en molts àmbits, com la recollida de brossa, los esports o l’urbanisme”. Si bé, esta aposta per l’agrupació de serveis se deu a que “si no ho férem així serie impossible tindre cap servei”.

A més, lo president de la Comarca va concretar que la decisió d’agrupar municipis “és perquè ho analitzon bé, perquè tots tenim el mateix dret a accedir als serveis bàsics”, va defensar el president de l’entitat comarcal. Esteve també va destacar que “les revisions de les despeses s’han de començar per dalt. Los pobles menuts estan fent molts esforços per reduir despeses”. De fet, “alguna capital apague algunes faroles a certes hores de la nit per estalviar”.

Per una altra banda, el president de la Comarca del Matarranya es va mostrar totalment contrari a l’agrupació de municipis. “Lo que s’ha de fer és racionalitzar l’administració, analitzar bé les ajudes i les competències de cada administració”. A la vegada, va dir que “per què no comencem a mirar ministeris i comunitats autònomes? Per què no pensen si sobren ministeris?”.

De fet, Esteve va concretar que “al final lo servei ha d’estar al lloc on es necessite. I este lloc és lo territori. I com més a prop dels ciutadans, millor es gestione el servei”, va mantindre Esteve, que va afegir que “com he dit ja, fa anys que agrupen serveis i ara mos diuen que cal suprimir ajuntaments. La culpa de la situació no la tenim los ajuntaments menuts. Això ho han de plantejar al revés i començar a retallar per dalt”.

Finalment, Esteve va explicar que “des de la Comarca fa molt que intentem mentalitzar a tots los veïns que hi ha la necessitat de compartir serveis i instal·lacions. Lo que hi ha a un poble és per a tots, i totes les prestacions no poden estar al mateix municipi. Però això és una cosa, i tancar els ajuntaments és una altra. És dictar la sentència de mort per als pobles”.

Més informació: