Més de 1000 persones ixen de Vallibona cap a Pena-roja complint la tradició que es repeteix cada set anys

comarquesnord.cat . Vallibona . dissabte, 19 de maig de 2012 . 2 comentaris
Etiquetes: , , ,

Vallibona està complint este dissabte el vot que es celebra cada set anys des de fa set segles de visitar als seus germans de Pena-roja de Tastavins al Matarranya. Més de 1.000 persones estan participant en esta rogativa de trobada tan especial que recorre camins durant més de 40 quilòmetres. La boira ha donat la benvinguda als romers i també s’espera la presència d’aigua durant el recorregut. Els carrers de la petita localitat dels Ports s’han quedat menuts a primeres hores del matí.

A les 6:30 els dolçainers s’han encarregat de fer la diana i a partir de les 7 han anat succeint-se els actes programats. En el missatge d’inici s’ha agraït la presència de tanta gent, demandant que facin el possible per no perdre esta tradició. El punt de partida ha estat l’església de la Mare de Déu de l’Assumpció, amb la banda sonora dels tocs de rogativa i els càntics dels propis romers. Els veïns de la localitat, així com moltes persones amb arrels a Vallibona i gent que estima estes celebracions no s’han volgut perdre un esdeveniment tan únic.

Això s’ha notat en la primera pujada fins al dipòsit, on els organitzadors van repartir el típic pastisset i aiguardent o moscatell. Els centenars de persones que van iniciar la marxa anaven vestits per a l’ocasió amb roba de muntanya i també bastons, així com en alguns casos amb el típic barret rogativer. També van participar cavalls que tancaven la comitiva.

El recorregut els porta per zones recòndites de la comarca de gran bellesa, passant pel paratge natural de la Tinença, Castell de Cabres o el Coratxà on es faràr el menjar de germanor al qual s’han apuntat prèviament 850 persones.

A la vesprada s’arriba a Pena-roja on es celebra el retrobament, amb les respectives salutacions dels veïns de les dues localitats o l’intercanvi de les vares dels dos alcaldes. L’acte central serà la visita i homenatge a la Mare de Déu de la Font, en la seua ermita, situada a dos quilòmetres de Pena-roja per a culminar amb alegria i felicitat aquesta festa de germanor.

Aquest costum és llegendari i es duu a terme cada set anys el cap de setmana després de la festa d’Ascensió del Senyor. Una romeria de trobada per commemorar la marxa que van realitzar els homes supervivents a Vallibona de la pesta del segle XIV per buscar dones de Pena-Roja per contraure matrimoni i revitalitzar el poble.

. Fotogaleria . La rogativa de Vallibona a Pena-roja (1)

Més informació: | | |

/span> comentaris

  1. M’agradaria saber si penjareu fotografies de la Rogativa a internet.
    moltes gràcies

  2. Vanessa, ací en tens unes quantes:
    http://arxiu.comarquesnord.cat/2012/05/19/fotogaleria-la-rogativa-de-vallibona-a-pena-roja-1/
    Gràcies per llegir comaquesnord.cat!