Francisco Esteve: “Si al segle XIV va ser la pesta la que quasi ens fa desaparèixer, avui són uns altres motius”

comarquesnord.cat . Pena-roja . diumenge, 20 de maig de 2012 .
Etiquetes: , , ,

Molta emoció, molt d’agermanament i molts de missatges els que es van escoltar al llarg de la Rogativa 2012 entre Vallibona i Pena-roja. Alguns d’ells van arribar de la mà dels alcaldes dels dos municipis protagonistes. Precisament, i durant la recepció al Pont Xafat de Pena-roja, l’alcalde del poble amfitrió, Francisco Esteve, va defensar que “si al segle XIV va ser la pesta la que quasi fa desaparèixer els nostres pobles, avui en dia són uns altres motius els que ens fan veure que si no mantenim el nostre esperit de poble, ens faran desaparèixer”.

En el moment de retrobament entre germans pena-rogins i vallibonencs, Esteve també va defensar l’esperit de la Rogativa. “Natres tenim la responsabilitat de transmetre aquestes tradicions als nostres fills”, va concretar, afegint també que “tot i que canvien els temps i també la gent, aquí al Pont Xafat se manté la tradició. Una tradició de visitar la Mare de Déu de la Font i que no podem perdre perquè és el patrimoni dels nostres avantpassats”. Van ser unes paraules molt emotives, que van anar acompanyades d’un sentit record a la gent que, malauradament, ja no està entre “tots natres”.

Una vegada celebrada la Rogativa, i minuts abans de donar l’últim adéu als germans de Vallibona, Esteve va atendre als micròfons de Nord i Ràdio Matarranya. L’alcalde de Pena-roja va fer un breu balanç de la festa, destacant que “ha anat tot molt bé. Han estat dos dies molt intensos, dos dies de molta germanor, amb molts d’actes i gran participació. I això demostra que cada vegada es millora. Se fan noves iniciatives i la gent respon. I això és lo principal”. De fet, va afegir que “va vindre molta gent de Rogativa”, un munt de gent “que mai s’havia vist”.

Esteve també va voler destacar l’emotivitat de la Rogativa, ja que “hi ha moments de molta emoció. Tant al Pont Xafat com a la Representació, mos vam emocionar tots. Des de l’alcalde a l’últim veí dels dos pobles ho vivim amb la mateixa emoció”. Esteve va voler agrair a tota la gent que de forma desinteressada va fer possible l’èxit d’esta última Rogativa, i va reconèixer que “és una tradició que va a més”, i que avui en dia no només demostra la implicació amb la tradició, sinó també amb el present. “Aquest èxit també representa la reivindicació dels pobles menuts i de que aquí hi ha moltes coses a dir”.

Més informació: | | |