El marcatge de voltors supera els 600 individus en tot l’Aragó

comarquesnord.cat . Aragó . dimarts, 22 de maig de 2012 .
Etiquetes: ,

El Departament d’Agricultura, Ramaderia i Medi Ambient del Govern d’Aragó segueix treballant en el programa de marcatge i seguiment del voltor comú en terres aragoneses. L’objectiu principal passa per conèixer l’ús que esta espècie fa de la Xarxa Aragonesa de Menjadores d’ocells necròfags (Racan), la més important de les posades en marxa per les diferents comunitats autònomes.

En este context, el Cap de Servei de Biodiversitat del Departament de Medi Ambient del Govern d’Aragó, Manuel Alcántara, destaca que “este programa ens permet tindre informació suficient de com aquests exemplars utilitzen diferents punts d’alimentació a més de conèixer-los una mica més”.

Fins ara, el programa de marcatge ha suposat la individualització d’un total de 644 exemplars. De tots ells, el 82 per cent han estat marcats en operacions de captura realitzades en 22 dels menjadors de la Racan distribuïts en les tres províncies. El 18 per cent restant es va marcar després de ser recuperats al Centre de Recuperació de Fauna Silvestre de l’Alfranca, i abans de ser retornats al medi natural.

. El procés

Per poder fer aquest procés de marcatge, els animals es marquen amb unes anelles metàl·liques i de PVC, així com amb marques alars individualitzades que contenen codis alfanumèrics. Alcántara va subratllar que “aquest marcatge permet l’observació dels exemplars amb prismàtics i teleobjectius. D’aquesta manera podem identificar els seus desplaçaments”.

A falta de completar alguns marcatges en sectors amb presència patent en el Sistema Ibèric, la distribució de la mostra d’exemplars marcats pot considerar representativa de la població natural de l’espècie a la nostra Comunitat Autònoma. Així, el 37% dels individus (198 exemplars) han estat marcats en sectors del Pirineu, el 23% a l’Ebre (121 exemplars), el 15% en la Ibèrica de Saragossa (78 exemplars) i el 25% en la Ibèrica Terol (131 individus).

El rastreig dels exemplars marcats està integrat dins dels treballs que fan els Agents de Protecció de la Natura a l’hora de dur a terme el control de les aportacions d’aliment a les menjadores i de supervisió del funcionament general d’aquestes estructures. El seguiment també inclou observacions realitzades per altres usuaris.

A més de menjadors, part de les observacions d’exemplars es fan en àrees de nidificació, posaders i abocadors, i en general en enclavaments freqüentats per aquestes aus carronyeres. Els animals semblen freqüentar un bon nombre de menjadors, de manera que no hi ha fixació a un concret encara que la prospecció de les menjadores sí que sembla realitzar-se sobre àmplies zones geogràfiques més o menys concretes.

Més informació: |