La Comissió Europea premia el ‘Life Es-Wamar’ de gestió de purins

comarquesnord.cat . Pena-roja . divendres, 25 de maig de 2012 .

L’any 2006 es va iniciar el projecte ‘Life Es-Wamar’ de gestió de purins a Aragó, liderat per Sodemasa i amb la participació de l’institut de recerca francès Cemagref, l’ADS porcí número 1 de Tauste, la comarca del Maestrat i l’Ajuntament de Pena-roja, com a socis i el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Medi Ambient del Govern d’Aragó com cofinançador.

‘Life Es-Wamar’ és un projecte europeu de demostració a gran escala del maneig del purí aprovat per la Unió Europea en el marc del programa Life-Medi Ambient, que ha comptat amb una pressupost total de gairebé set milions d’euros, dels quals prop de 2,5 milions provenen de subvenció europea. Entre altres projectes, el ‘Life Es-Wamar’ ha suposat la creació d’una planta de gestió de purins a Pena-roja.

El principal objectiu del projecte va ser gestionar de manera sostenible (mediambiental, econòmica i socialment) els purins generats a les explotacions de porcí contribuint d’esta manera a minimitzar l’impacte ambiental produït. Per a això es va introduir un model de gestió col·lectiva, gràcies a la creació dels centres gestors de Fems (CGE), en els tres escenaris de treball, com Tauste, la comarca del Maestrat i el municipi de Pena-roja.