La Tinença de Benifassà viu la Setmana de la Biodiversitat

comarquesnord.cat . La Tinença de Benifassà . dilluns, 28 de maig de 2012 .
Etiquetes: ,

El director general de Medi Natural, Alfredo González, ha inaugurat aquest dilluns la VII edició de la Setmana de la Biodiversitat, que aquest any se celebra al parc natural de la Tinença de Benifassà, on prop de 100 científics i tècnics de diferents institucions i disciplines es concentraran fins al dijous per realitzar prospeccions en un perímetre de 100 km2.

Segons ha destacat González, es tracta d’una iniciativa “única i pionera de la Conselleria d’Infraestructures i Medi ambient amb la qual es pretén demostrar la importància de la investigació i el coneixement per a la conservació de la biodiversitat”.

“L’objectiu és realitzar una exhaustiva prospecció i estudiar a fons totes les espècies que s’inclouen en la quadrícula escollida aquest any per demostrar que, en realitat, existeixen moltes més de les quals es té coneixement”, ha afegit el director general.

Aquest any, en la Tinença de Benifassà, les dades de partida en la quadrícula seleccionada són les 948 espècies de les quals es té constància a dia d’avui. L’objectiu és aconseguir les 1.500 quan finalitzi la intensa prospecció d’aquesta setmana

“Es tracta d’un objectiu ambiciós però factible, ja que, com a exemple, en l’edició celebrada als parcs naturals de Font Roja i Mariola, en un àrea sobre la qual es tenia constància de 413 espècies, es van aconseguir més de 1.700 en finalitzar la setmana, uns resultats que donen mostra de la necessitat d’investigar per conèixer i conservar, que és el principal objectiu de la iniciativa”, ha assegurat González.

. Equip multidisciplinari

La Conselleria de Medi ambient ha convidat a participar a científics de diferents institucions per fomentar l’intercanvi de coneixement entre investigadors i posar en relleu la importància de la col·laboració dels Centres d’Investigació de la Comunitat Valenciana.

Aquest any participaran científics de la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València, la Universitat Miguel Hernández, el Museu Valencià d’Història Natural, Jardí Botànic de València o VAERSA, entre uns altres que, juntament amb els tècnics de la Generalitat, realitzaran mostrejos a la recerca de vertebrats i invertebrats, flora, líquens i fongs.

En el quadrant triat es realitzarà un mostreig detallat de tots els grups biològics per, després del seu estudi, emetre unes conclusions. L’objectiu, a més de conèixer, és posar en relleu la necessitat de participació dels Centres d’Investigació de la Comunitat Valenciana per conèixer el nostre patrimoni natural.

. Desenvolupament de la Setmana

Els participants s’organitzaran per equips, depenent de la seva especialitat i procedència. Els hi ha de flora vascular, flora no vascular, vertebrats (mamífers, aus, peixos continentals, etc) i invertebrats, amb els seus grups biològics. En la jornada d’avui participen 70 inventariadors.

Entre les activitats, es realitzaran foto trampeig de mamífers nocturns, censos de ratapinyades (captures en basses i visita a coves), de mamífers, d’amfibis, de rèptils i d’aus; paranys de llum nocturnes per a insectes; pesca elèctrica per localitzar peixos d’aigua dolça; estudis de coleòpters saproxílics, de formigues, de lepidòpters, de sírfids, de crustacis d’aigua dolçadolçacuícolas i de flora vascular; inventari de líquens i d’algues; i estudis de fitoplàncton, de flora aquàtica i de briofits.

Cada dia els investigadors canviaran impressions sobre el desenvolupament dels treballs, metodologia i resultats, i tots els registres i cites engrossiran el Banc de Dades de la Biodiversitat de la Comunitat Valenciana, una eina de coneixement i divulgació de la Generalitat a l’abast de tots a través d’Internet.

El Banc de Dades, que durant aquests dies s’espera que augmenti conforme vagin afegint-se registres, és un altre dels treballs fonamentals que desenvolupa la Conselleria de Medi ambient, que recopila la informació sobre la diversitat biològica de la Comunitat Valenciana, la seva posada en valor i la seva difusió en la societat.

Més informació: |