Enguany s’engega un sistema de transmissió d’imatges per helicòpter en la lluita contra el foc

comarquesnord.cat . València . dimecres, 30 de maig de 2012 .
Etiquetes: ,

El conseller de Governació, Serafín Castellano, ha anunciat que la campanya d’estiu de prevenció i extinció d’incendis d’enguany reforçarà la prevenció en incloure en sis unitats de prevenció (dues per província) un dipòsit d’aigua per actuar en aquells conats que puguin produir-se en camins o per focs mal apagats.

Castellà ha presentat aquest matí la campanya, que també introdueix com a novetat l’engegada d’un sistema de transmissió d’imatges des de l’helicòpter de coordinació al Lloc de Comandament Avançat (PMA) i el Centre de Coordinació d’Emergències (CCE). “D’aquesta manera, aprofitem les noves tecnologies per desenvolupar una estratègia global i més eficaza l’hora d’apagar un incendi”, ha postil·lat.

. Dispositiu de la campanya

El titular de Governació ha assegurat que aquest any el dispositiu està format per més d’11.000 efectius que “vigilaran per terra i aire, les 24 hores del dia, les zones forestals del nostre territori i estaran alertats al 100%” que costarà 95 milions d’euros. “A pesar de la conjuntura econòmica que travessem, estem treballant, optimitzant al màxim els recursos i reforçant les polítiques de prevenció i extinció d’incendis mantinguda durant aquests anys pel Consell i que tan bons resultats estan oferint”.

Concretament, el dispositiu està format per 22 mitjans aeris d’extinció (10 helicóteros i 12 avions); més de mil vehicles; 43 brigades d’Emergència de la Generalitat, de les quals, com a novetat, pràcticament totes, 39, portaran autobomba; i 90 agents de la Policia de la Generalitat.

“A més, un total de 122 unitats de prevenció participaran en la labor de vetllar per la protecció de les nostres masses forestals, així com 69 observatoris forestals i 200 punts de vigilància forestal conformen tota una xarxa estratègica de vigilància per a la detecció i confirmació de qualsevol conat d’incendi”, ha destacat el conseller.

A tot això se sumen els voluntaris de medi ambient, forestals i de Protecció Civil; tècnics de prevenció i de gestió d’emergències; Consorcis provincials de bombers i bombers municipals; policies locals; i Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat.

. Vigilància nocturna

Serafín Castellano ha indicat que l’helicòpter Jaume I de la Policia de la Generalitat “va a dur a terme vols nocturns de vigilància preventiva, amb la finalitat d’atallar el més ràpida i eficaçment possible qualsevol conat de foc que pugui produir-se en aquestes hores que se sumeixi als tres avions que realitzen les rutes de vigilància durant el dia”.

“La prevenció és clau per actuar amb immediatesa a l’hora de sufocar qualsevol conat d’incendi i evitar així majors danys forestals”. Dels 422 incendis que es van produir en 2011 a la Comunitat, el 81% dels mateixos van quedar en conats, la qual cosa posa de manifest l’eficàcia i rapidesa en l’actuació i la importància de les polítiques de prevenció.

En aquest sentit, ha assenyalat que entre l’1 de gener i el 29 de maig, s’han registrat 246 incendis forestals a la Comunitat Valenciana, que han afectat a 429,49 hectàrees.

Segons Castellano, el pla preveu com cada any que “es declarés nivell 3 de preemergencia en dies clau com a operació sortida i tornada de vacances i, per tant, s’extremaran les precaucions” i ha agregat que quan el nivell de Previfoc correspongui al 2, la Generalitat “decretarà Preemergencia nivell 3, que garanteix un plus de prevenció i protecció de les nostres muntanyes”.

. Major esforç en prevenció

“Quant a infraestructures en matèria de prevenció -ha continuat- hem realitzat un important esforç inversor amb més de vuit milions per a l’adequació de camins forestals, tallafocs i selvicultura preventiva”.

El conseller de Governació ha afegit que el nou parc d’emergències de Calles “serà inaugurat en el mes de juliol, per la qual cosa representa un suport imporante a un dels pulmons verds de la província de València. En aquests moments es troba en execució la base aèria de Tirig, que està prevista per a setembre”.

Així mateix, una altra de les novetats és “la apuesa per la tecnologia segueix sent clau en la lluita contra els incendis. Per això, anem a dotar a les unitats de prevenció i als observatoris de terminals TETRA, de la Xarxa Comdes, perquè cap punt de la Comunitat quedi sense cobertura, ja que la immediatesa és fonamental a l’hora d’atallar un incendi”. També ha recordat que aquests terminals ja es van implantar en totes les Brigades d’Emergència.

Serafín Castellano  ha recordat que el període de prohibició de cremes agrícoles s’amplia des de l’1 de juny i fins al 30 de setembre. “Estan prohibides les cremes en els terrenys forestals o cremes de marges de cultius o restes agrícoles o forestals amb una proximitat menor a 500 metres de terreny forestal. També es prohibeixen durant aquests quatre mesos la crema de canyes o matolls lligada a algun tipus d’aprofitament granader, cinegético o de qualsevol altre tipus i operacions de destil·lació de plantes”, ha postil·lat.

Per tant, no es concediran noves autorització i queden suspeses totes les atorgades, així com totes les accions o activitats que recullin els plans locals de cremes, excepte alguna excepció.

Castellano ha tornat a realitzar una crida a la prudència i al bon ús de les muntanyes i ha insistit que, davant qualsevol emergència, s’avisi al telèfon d’emergències ‘112 Comunitat Valenciana”. La Generalitat publica diàriament el nivell de preemergencia en el qual ens trobem en la pagina web www.112cv.com i en el twitter @gva_112cv al costat de tots els consells i mesures preventives a adoptar.

“En la lluita contra els incendis tots podem aportar el nostre gra de sorra, i el primer pas és complir la normativa, fer un ús responsable de les zones forestals i en cas de detectar un incendi, cridar al telèfon d’emergències 112, un petit gest que activa a tot aquest dispositiu de professionals i que pot salvar la muntanya de les flames”, ha finalitzat.

Més informació: |