Agricultura aborda amb el sector ramader l’aplicació de la normativa de benestar animal

comarquesnord.cat . València . dijous, 31 de maig de 2012 .
Etiquetes: , ,

La consellera d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua, Maritina Hernández, ha presidit la reunió del Consell Assessor de Ramaderia, en la qual s’ha analitzat l’aplicació de la normativa en matèria de benestar animal.

En aquest procés, la Conselleria ha recolzat als petits i mitjos productors d’aus, concretament de gallines ponedores, mitjançant ajudes per valor d’1.794.000 euros per evitar una pèrdua de la competitivitat amb motiu d’adequar les seves instal·lacions a la nova legalitat.

Així, en l’actualitat, aproximadament el 70% del cens de gallines de la Comunitat Valenciana –més d’1,8 milions d’exemplars- es troben allotjades en habitacles que compleixen la normativa en benestar animal. La resta de les gallines s’allotgen en naus en fase d’adaptació i compleixen amb el requisit de densitat. Cal assenyalar que tan sols una explotació fins al moment ha decidit abandonar l’activitat en decidir que no adaptava les seves instal·lacions.

Referent a això, cal assenyalar que l’adaptació d’una explotació tradicional de gallines ponedoras en gàbia a la normativa en benestar animal suposa una disminució del seu cens propera al 30%.

Segons la nova normativa, per a la cria de gallines ponedores s’estableix que les gàbies hauran de disposar d’almenys 750 centímetres quadrats de superfície per gallina, d’un niu, d’un llit, de suports als quals pujar-se, un menjador, un abeurador i un dispositiu de retallada d’ungles. A més, les gàbies hauran d’estar distribuïdes en fileres separades per passadissos de 90 centímetres d’ample com a mínim.

La Valenciana és la quarta comunitat autònoma amb major nombre d’explotacions de ponedoras amb l’11,04% del total espanyol. I respecte al cens, ocupa el tercer lloc i representa el 9,35% del cens total espanyol.

En aquesta trobada també s’ha abordat la situació dels criadors de truges reproductores, per els qui l’adaptació haurà de ser efectiva al gener de 2013, com a conseqüència dels requisits establerts en la nova normativa de la Unió Europea. Entre les novetats que s’introdueixen es troba la prohibició de gàbies en les naus de gestació, així com l’obligatorietat que els porcs allotjats en naus d’engreixi han de disposar d’una superfície mínima per animal, adequada al seu pes, i els buits de les reixetes del sòl tenir una obertura màxima per evitar lesions en les peülles.

En aquest sentit, la Conselleria està treballant en una ordre d’ajudes per facilitar els canvis en les granges encara no han realitzat la seva adaptació. En aquests moments, comptem amb 164 explotacions de truges reproductores i 800 d’engreixi; en total permeten allotjar 80.000 truges reproductores i 1.100.000 porcs d’engreixi.

D’altra banda, durant la reunió del Consell Assessor de Ramaderia s’han tractat qüestions relatives al funcionament de les Agrupacions de Defensa Sanitària i a l’evolució dels costos de les matèries primeres en la ramaderia.

A aquest últim respecte, la Conselleria també ha ampliat les subvencions per a la construcció de magatzems per a alimentació animal, amb l’objectiu de pal·liar l’increment del preu dels pinsos, així com l’adquisició de programes informàtics específics per a la gestió d’explotacions ramaderes i l’adquisició de maquinària rotoempacadora.

Més informació: | |