Bonig: “La Tinença de Benifassà ha passat de 948 a 1.611 espècies”

comarquesnord.cat . La Pobla de Benifassà . dijous, 31 de maig de 2012 .
Etiquetes: , ,

La consellera d’Infraestructures, Territori i Medi ambient, Isabel Bonig, ha assegurat que “gràcies a les prospeccions científiques realitzades durant aquesta setmana en la Tinença de Benifassà coneixem avui molta més diversitat biològica que fa uns dies, i de les 948 espècies de les quals teníem constància hem passat a tenir 1.611, és a dir, un 69% més”.

Així ho ha assegurat Bonig en la clausura de la VII Setmana de la Biodiversitat, que aquest any s’ha celebrat al Parc Natural de la Tinença de Benifassà, i en la qual han participat prop de 100 investigadors.

Segons ha explicat consellera, “les conclusions són provisionals i, a mesura que les dades vagin sent processats pels experts, aniran augmentant i enriquint el coneixement que tenim sobre la biodiversitat d’aquest parc natural”.

Quant a cites, fins al moment hi havia en aquest lloc 3.890 registres i s’han aconseguit un total de 12.605, “per la qual cosa el coneixement que es té de la zona, una vegada ha estat prospectada en profunditat, és molt major del que es tenia fa uns dies”, ha assegurat.

. Del 5º al 2º en el rànquing de municipis amb més Biodiversitat

“D’altra banda, i amb les dades provisionals, la Pobla de Benifassà ha passat de figurar en el cinquè lloc del rànquing de municipis amb major nombre d’espècies de la Comunitat Valenciana, a estar en el lloc número dos i quant a espècies amenaçades és el primer municipi de la Comunitat Valenciana”, segons ha informat la consellera de Medi ambient.

“Les Setmanes de la Biodiversitat s’organitzen per mostrar com en molt poc temps, i amb la participació d’investigadors de diferents centres d’investigació, podem augmentar el nostre coneixement sobre les espècies presents en un territori concret de la Comunitat Valenciana”, ha assegurat.

Aquest any han participat científics de la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València, la Universitat Miguel Hernández, el Museu Valencià d’Història Natural, el Jardí Botànic de València o VAERSA, entre uns altres que, juntament amb els tècnics de la Generalitat, realitzaran mostrejos a la recerca de vertebrats i invertebrats, flora, líquenes i fongs.

“Aquesta setmana dedicada a la biodiversitat ens dóna la possibilitat de seguir descobrint noves espècies, tal com s’està demostrant, i aquestes xifres constaten la importància de l’estudi i la investigació per conèixer en major mesurada la nostra biodiversitat, i d’aquesta manera, poder protegir-la millor”, ha afegit Bonig.

La consellera ha recordat que la Comunitat Valenciana presenta una riquesa d’espècies superior a la majoria dels països europeus, només superada França, Grècia i Itàlia -ribereños del Mediterrani-, que presenten valors més elevats. La Comunitat duplica les espècies de flora de països com Regne Unit, amb 1.623 espècies de flora, Noruega, amb 1.715, o Suècia, amb 1.714 espècies.

. Novetats de la Setena edició

Durant aquesta setena setmana de la Biodiversitat, entre les espècies destacables oposades poden citar-se, Knautia rupícola i Lonicera pirinenca, és a dir, espècies de flora la distribució de la qual a la Comunitat està pràcticament restringida a la Tinença de Benifassà.

Igualment s’han trobat dues espècies d’escarabats noves per al Banc de Dades de la Biodiversitat (Netocia morio i Lachnaia hirta) i noves espècies de papallones per a la Comunitat Valenciana (Aphomia celleri i Ciclophora lennigiaria) i exemplars de Graellsia isabella, considerada com una de les papallones més bella d’Europa, abundant en La Tinença.

Així mateix s’han trobat dues noves espècies de cladóceros (crustacis del plàncton) per a la ciència, pendents de descripció i s’ha produït la primera cita del rotífero Trichocerca bicristata, per a la Comunitat Valenciana

Tot aquest treball es troba, a més, a la disposició del públic a través del Banc de dades de la Biodiversitat, com a instrument per al coneixement, la divulgació, protecció i gestió de la riquesa biològica de Comunitat. “Una riquesa que és signe de la qualitat del nostre territori”, ha afegit.

Des de la seva creació en 2004, el banc de Dades de la Biodiversitat de la Comunitat Valenciana proporciona, de forma senzilla, sense tràmits i a través d’Internet, la informació sobre la presència i distribució de les espècies silvestres de la Comunitat Valenciana als ciutadans.

“Amb això pretenem, no només complir amb la nostra obligació de facilitar la informació ambiental en poder de l’administració, sinó augmentar el seu coneixement com a patrimoni comú, en desenvolupament de la idea que només conservarem el que coneixem i que per conservar el nostre patrimoni natural necessitem el suport de tots”, ha apuntat la consellera.

Bonig ha assegurat que el Consell “seguirà treballant en la línia de l’estudi, del coneixement i de la protecció dels valors naturals”, i ha conclòs emplaçant a tots els científics que han col·laborat en les últimes edicions d’aquesta iniciativa al fet que tornin l’any que ve, quan se celebri la VIII Setmana de la Biodiversitat.

Més informació: | |