Els dinosaures ocults als Ports seguiran sota terra més anys per culpa de la crisi

comarquesnord.cat . Els Ports . dijous, 7 de juny de 2012 .
Etiquetes: , ,

La crisi econòmica no respecta a res ni a ningú. Un dels sectors més afectats és el de la investigació universitària que està patint estrictes retallades. En aquesta espiral negativa es troba la paleontologia. Els Ports, terra de dinosaures, ho està notant.

Els últims anys les campanyes no són tan freqüents i projectes ambiciosos com el MUDIM no s’han desenvolupat. Actualment, els treballs en jaciments de la zona són puntuals i es realitzen petites actuacions per a preservar espais concrets de cara al futur. La relació paleontologia i crisi és un problema de present, que podria ser-ho de futur.

El Jaciment Ana de Cinctorres compleix 10 anys d’excavacions sent un dels referents en la província de Castelló i a nivell nacional. La commemoració comença aquest dissabte amb una caminada pel terme per a conèixer la riquesa paleontològica de la localitat. Per a aquest 2012 tenen previst un projecte de cerca de nous fòssils a l’agost “hem sol·licitat al març el permís a la conselleria de cultura per a poder excavar i de moment no hem rebut contestació” indicava el director del jaciment, Andrés Santos. En aquest cas, més que la qüestió econòmica, afecta la burocràcia “tenim les ajudes del Ministeri pertinent i si no donen resposta no podrem actuar enguany”.

Respecte a la crisi, Santos apunta que el pitjor efecte ha sigut amb el MUDIM de la Fàbrica de Giner “podríem tenir un museu de referència i vam perdre l’oportunitat en temps de bonança, es va fer presentació però no es van posar a la feina”. Sobre aquest tema, l’investigador ho compara amb Dinopolis a Terol “l’últim any van rebre a 165.000 persones i ací podrien ser perfectament unes 40.000 a l’any el que repercutiria molt positivament en hotels, restaurants o serveis en general i, com no, en la pròpia investigació paleontològica”.

En el terme de Morella, en l’excavació paleontològica de la Mina del mas de la Parreta – mas del Sabater fa anys que no es realitza una campanya de gran envergadura. L’última, fa unes setmanes, va ser puntual traient a la llum restes no habituals en la zona com tortugues i cocodrils del Cretàcic Inferior. El director del jaciment, el prestigiós investigador Francisco Ortega assenyala que “la crisi s’està notant molt en el nostre treball perquè té a veure amb les universitats o centres d’investigació i l’aplicada com la paleontologia està en primera línia a l’hora de retallar”. Segons Ortega, malgrat entendre que no són alguna cosa prioritari, s’hauria de “protegir allò que es pot destruir i després no té solució, com les excavacions on és imprescindible actuar perquè es podrien perdre”.

En l’altre costat de la balança està l’aposta local. Morella i Cinctorres van segellar un acord per a promocionar conjuntament la riquesa en matèria de dinosaures. A més, dediquen partides especials per a desenvolupar els seus museus com el Palau dels Sanjoans cinctorrà que és una prioritat del consistori, mentre que el morellà ha superat les 400.000 des de la seua obertura, amb una mitjana de 30.000 visitants a l’any.

Més informació: | |