La Portellada prefereix l’aigua d’un nou aqüífer que arriesgar-se amb El Salt

comarquesnord.cat . La Portellada . dijous, 7 de juny de 2012 .
Etiquetes:

L’Ajuntament de La Portellada segueix treballant en les diverses possibilitats que hi ha sobre la taula per resoldre la crisi de l’aigua que viu el municipi matarranyenc. De fet, lo consistori ha mantingut contacte fins amb tres municipis veïns per buscar un aqüífer de garanties i que assegurés, de per vida, l’abastament d’aigua de La Portellada. De totes formes, des de l’Ajuntament de La Portellada han reconegut que les negociacions no són senzilles, ja que hi ha molts factors pel mig.

Sense anar més lluny, l’explotació d’un nou aqüífer necessita primer de sondejos, així com també de la creació d’una connexió des de l’aqüífer fins al poble, que ha de passar per unes finques particulars. Tanmateix, lo consistori de La Portellada defensa que és preferible portar aigua d’un nou aqüífer que arriesgar-se amb una desnitrificadora a El Salt. De fet, Diputació i Ajuntament van viatjar a Les Borges del Camp per visitar una potabilitzadora que resol uns problemes similars als que es viuen a La Portellada.

. Una ‘possible solució’

Segons va destacar Ramón Millán, vicepresident segon de la DPT, “una empresa es va posar en contacte amb natres perquè coneixia els problemes no només del municipi de La Portellada, sinó d’altres pobles de Terol, i tenien un sistema idoni que garanteix una aigua de qualitat i que és molt econòmic”. Millán va afegir que “va ser una visita prou satisfactòria”, i va concretar que “és un sistema que possiblement haurem d’utilitzar en aquesta província perquè la qualitat de l’aigua dels pous és cada dia pitjor”.

El vicepresident segon de la Diputació va concretar que aquesta desnitrificadora “podria ser una de les solucions”. A la vegada, va reconèixer que “jo sé que l’ajuntament segueix treballant en buscar una solució” amb un nou aqüífer, “però s’han de salvar diversos obstacles”. Sobretot, “quan ixes del terme municipal”. I Millán va afegir que no és fàcil “aconseguir tots els permisos perquè s’ha de disposar de finques i de permisos per passar les canonades”.

. O una opció o l’altra

Dintre de les limitacions de les que disposa la Diputació, Millán va defensar que “al nostre abast està el garantir eixa aigua de qualitat”. Per això, i segons va avançar Ràdio Matarranya fa dos setmanes, s’instal·larà una petita planta a La Portellada que només es pot utilitzar com si fos una font, de tal forma que els bombers no hagin d’omplir gairebé cada tres dies els actuals dipòsits de 1000 litres. Per contra, els veïns no tindran aigua potable a casa, sinó que hauran de de seguir omplint botelles, ara en aquesta font.

A més, des de la Diputació i l’Ajuntament van concretar que només s’abordarà una de les opcions. És a dir, o posar una desnitrificadora com la de Les Borges del Camp en l’aqüífer del Salt, o buscar un nou aqüífer i conduir l’aigua fins a La Portellada. De totes formes, el consistori esgotarà totes les possibilitats per assegurar-se l’abastament des d’un nou aqüífer. El municipi del Matarranya arrossega mig any sense aigua a les seues cases.

Més informació: