Los alumnes de 1er de l’ESO descobreixen els secrets de l’orgue de Mont-roig

comarquesnord.cat . Mont-roig . dijous, 7 de juny de 2012 .
Etiquetes: , , ,

Los alumnes de 1er d’ESO del IES Matarranya van estar dijous per Mont-roig en lo marc d’unes noves jornades de portes obertes dels orgues del Matarrranya. En aquesta ocasió, els xiquets dels diversos pobles de la nostra comarca van descobrir els secrets de l’orgue de Mont-roig, i van participar en dos activitats més, com són una gimcana pel municipi i una visita a l’assecador de cuixots. Esta activitat, que es celebra per quart any consecutiu, està englobada en el marc del Cicle d’Orgue del Matarranya.

Segons va destacar Irene Latre, cap del Departament de Música del IES Matarranya, “es tracta d’una activitat que enguany celebra el seu quart aniversari. Integra tres activitats simultànies, encara que la principal són les visites que es fan als orgues del Matarranya, i en les que un any toca anar a Mont-roig, i a l’altre a Fontdespatla”. Unes activitats molt didàctiques, segons va afegir Latre, en les que els alumnes han descobert “tota una sèrie d’instruments del segle XVII, XVIII i XIX”.

Los xiquets del IES Matarranya van estar dividits en tres grups, i mentre els uns eren a l’església de Mont-roig coneixent l’orgue del municipi i també els instruments de tecla històrics que van portar l’Associació Musical Pablo Nasarre de Saragossa, els altres van estar fent la visita a l’assecador de cuixots de Mont-roig, o vivint una divertida gimcana pels carrers del poble. Al llarg de l’activitat central, van aprendre algunes nocions de la història de la música i van descobrir l’evolució dels instruments de tecla.

En aquest context, la musicòloga Ester Ciudad, encarregada d’impartir aquest curs, va concretar que “l’objectiu d’aquestes classes és difondre el patrimoni del Matarranya”. A la vegada, però, “portem part de la col·lecció d’instruments antics que tenim i fem unes activitats pedagògiques molt interessants per conèixer els instruments de tecla”. D’esta manera, “intentem que els xiquets coneguen la història de la música i, sobretot, que aprenguen moltíssim”.

La reproducció d’una espineta francesa del segle XVIII, un piano forte original anglès de l’any 1782, o un dalsiton, un instrument anglès de principis de segle XIX, van ser alguns dels instruments de tecla que han descobert els alumnes de 1er de la ESO durant aquesta última jornada formativa. A més, i segons va apuntar Ismael Villanueva, de l’Associació Musical Pablo Nasarre, “que són iniciatives molt positives, perquè són uns instruments que no estan en el seu dia a dia i és una aproximació amb expectatives”.

Més informació: | | |