Morella celebra la 654 edició del Corpus amb la ment posada en el proper Sexenni

comarquesnord.cat . Morella . diumenge, 10 de juny de 2012 .
Etiquetes: , ,

Morella ha viscut aquest una nova edició d’una de les celebracions més tradicionals de la localitat, el Corpus Christi. Enguany aplega a la 654º edició, la qual cosa li convertix en un dels més antics de la Comunitat Valenciana, sent només tres anys posterior al de València. L’acte central d’esta festivitat és la Processó General, que té lloc per la vesprada vesprada. En ella, desfilen més de 150 elements bíblics, que doten a la processó d’una gran singularitat i simbolisme.

En total, més de 300 persones intervenen en este acte, a més dels centenars de veïns que contemplen la processó. A pesar de que enguany la processó centenària tenia com a rival el primer partit de la selecció espanyola a l’Eurocopa, no s’ha vist en absolut deslluïda i només s’ha vist a algun participant que, de reüll, buscava alguna pantalla de televisió o algun còmplice que li digués el resultat.

La celebració del Corpus Christi data de 1358 en Morella i, va començar com un motiu d’exaltació al Santíssim i com una forma didàctica de reconéixer els personatges bíblics. Morella va adoptar la forma de celebració i els elements típics del Corpus que se celebrava a València i la immensa majoria dels què desfilen avui en dia, provenen d’aquella època. Entre ells, trobem les distintes peanyes, entre les que destaquen la dels patrons de la ciutat, Sant Julià i Sant Vicent Ferrer. Els personatges bíblics, els personatges, constituïxen un dels elements més característics de la Processó General. Esta part de la desfilada processional és una dramatització de l’Antic i Nou Testament. Entre estos elements, es pot trobar Jacob i els seus dotze fills, els dotze apòstols, Moisés, Aaron, Melquisedech, l’Àngel Sant Rafael, l’Arca de l’Aliança, o els vint-i-quatre ancians de l’Apocalipsi, entre molts altres..En la processó també participen els elements civils de la ciutat, com els gegants, l’Áliga o els macers. Tanquen la desfilada, el Reverend Clero i el Santíssim Sagrament baix pal·li, les autoritats i corporació municipal i l’Associació Musical Mestre Candel.

Aquesta processó, augmentada amb les danses tradicionals i els personatges bíblics que aporten els diferents gremis, es repeteix pràcticament idèntica els anys de Sexenni, tant el dia de l’entrà de la marededéu de Vallivana per a celebrar el novenari com en la Solemne Processó General. És per això que, en aquesta jornada, els ulls dels morellans devots miraven encara amb més fe a la patrona de la ciutat.

La celebració del Corpus va començar el dia abans amb la Solemne Vigília. En ella, el principal acte és la Degolla. En els seus inicis, esta activitat tenia com principal missió anunciar la festa de l’endemà i invitar a la participació a la processó general. Igual que la cercavila dels gegants, que desfila quan finalitza l’acte. La Degolla representa el misteri del Rei Herodes, amb la visita dels Reis Mags, la fugida a Egipte i la degollació dels Sants Innocents. Tot seguit, es va celebrar una cercavila amb els gegants i els cabuts.

El Corpus de Morella d’enguany ha tingut també vessant polític. Amb tota probabilitat, la processó de diumenge ha estat l’últim acte públic de l’encara alcalde Ximo Puig, que deixarà el càrrec el proper 30 de juny per a centrar-se en el lideratge dels socialistes valencians.

. Fotogaleria . El Corpus de Morella 2012
. Vídeo . Més de 300 persones fan brillar el Corpus

Més informació: | |