El Matarranya torna al seu passat amb les Jornades Iberes

comarquesnord.cat . Queretes . dijous, 14 de juny de 2012 .
Etiquetes: , ,

Els pròxims dies 16 i 17 de juny la localitat de Queretes acollirà la celebració de les IV Jornades Iberes del Matarranya que des de fa quatre anys donen a conèixer el patrimoni ibèric de la comarca i també les característiques socials, polítiques i econòmiques dels antics pobladors de l’antiga Ilercavònia. Després de viajar a Massalió, Calaceit i la Vall del Tormo, enguany serà la localitat de Queretes la que acollirà es actes programats dins d’aquestes jornades organitzades per el Departament de Patrimoni de la Comarca del Matarranya, i amb la col·laboració del GAL Baix Aragó – Matarranya, el Consorci Patrimoni Iber d’Aragó, l’Ajuntament de Queretes i de diferents associacions locals del municipi, en especial el Taller d’Història i Arqueologia de l’Associació Medievo.

Les IV Jornades Iberes se iniciaran el dissabte 16 de juny a partir de les 8 del matí amb la presentació de la reproducció d’una estela funerària i l’inici de la caminada que portarà als participants des dels Jardins de la Corona d’Aragó, ubicats dins el casc urbà del municipi, fins al ‘Poblat dels Castellets’. Al finalitzar la marxa es celebrarà un dinar de convivència al recinte firal. Ja per la tarde tindran lloc dos Cine Fòrum al Centre Cultural. Un a les 16.00 hores destinat als xiquets en el que es projectarà una pel·lícula de ‘Asterix’ i un altre per a adults que començarà a les 22.30 hores en el que es visionarà el llargmetratge ‘Aníbal’.

El diumenge, les activitats s’obriran amb la inauguració de les jornades i la xerrada sobre ‘La cultura ibera al Matarranya’ que tindran lloc a les cinc de la tarde al centre cultural. Posteriorment, des de les cinc i mitja es desenvoluparan tallers participatius d’escriptura, fer pa, entrenament de soldats i ceràmica; i tallers demostratius de fusteria, comerç i de forja a càrrec del grup recreacionista ‘Ositanos’. Quasi bé al mateix temps, de les sis a les vuit, l’agrupació ‘Ibercalafell’ farà tallers sobre la vida quotidiana dels ibers. També en aquest horari l’organització ha programat diferents tallers i activitats per a xiquets. Les activitats finalitzaran amb la recreació històrica d’un rite funerari iber dut a terme pel grup ‘Ibercalafell’.

A més de totes aquestes activitats programades, les persones que s’apropin fins al poble també podran visitar el centre de visitants de la Ruta dels Ibers de Queretes, el Taller d’Arqueologia local, una mostra fotogràfica i de dibuixos escolars al Centre Cultural; i una exposició itinerant sobre el món ibèric.

Més informació: | |