El PP visita el magatzem morellà de dinosaures per a comprovar la conservació de les peces

comarquesnord.cat . Morella . divendres, 15 de juny de 2012 . 2 comentaris
Etiquetes: , , ,

Aquest divendres ha estat una jornada de visites de representants polítics a diferents llocs on es guarden restes de tresors paleontològics. Les dues es van conéixer en el ple ordinari de l’ajuntament de Morella. L’equip de govern anunciava que aniria a l’IVACOR, a Penyeta Roja a Castelló, per a conéixer l’estat de les peces trobades a Sant Antoni de La Vespa, principalment de la troballa del 2008 que es va considerar una de les més importants d’Europa per la seua singularitat.

Així ho han pogut comprovar l’expedició del consistori composada pel tinent d’alcalde, Rhamsés Ripollés, el regidor de governació, Ernest Blanch i el regidor del grup popular, José Agustín Amela. Una imatge captada este matí demostra el que ha estat informant comarquesnord.cat des del dilluns. La peça de 3.000 quilos es troba baix d’una escala partida en dos. Va aplegar al maig de 2009 després de la delicada extracció de la peça completa, que va requerir de la utilització d’un camió ploma, i posteriorment es va traslladar en un camió a Penyeta Roja. Un cop el gran fòssil arriba a Penyeta, protegit en la mòmia característica d’aquestes troballes, es deixa baix de l’escala. Així va estar un temps, sobreeixint el cos del forat que deixa l’escala, envaint part del passadís de pas. Un temps desprès, llevarien la capa de dalt, per lo que els ossos es van quedar al descobert. Finalment, es va partir per dos i les parts es van encaixar en el forat de l’escala. Tres anys són els que han passat al respecte i aquesta troballa no ha estat en unes condicions dignes com es va exigir des del principi. A més, com s’ha pogut demostrar en imatges, en alguns moments amb fem al damunt.

Per altra banda, els representants de l’equip de govern han constatat deficiències en seguretat al respecte de la troballa paleontològica, estant en un passadís obert al públic on fins i tot aparquen motos i amb accés directe al carrer. Durant la visita, els representants que han estat acompanyats per tècnics i el Director Territorial de Cultura, Francisco Medina, també han conegut el laboratori de l’IVACOR que compta amb un gran prestigi i que ha treballat darrerament de forma molt positiva en patrimoni de la comarca.

Per la seua banda, per la vesprada, es visitava un magatzem municipal on el paleontòleg morellà, José Miguel Gasulla, treballa amb peces trobades al terme de Morella. Més de 2000 es troben allí classificades, estudiades i algunes encara per analitzar. Els membres de l’oposició van demanar aquesta visita i l’han feta assessorats per Gasulla i acompanyats per la regidora de cultura, Maria Rallo, el d’esports, Amadeu Bordás i el director dels Museus, Carlos Sangüesa. Tot seguit han anat al Museu de Dinosaures. Els representants del grup popular no han volgut fer declaracions. Al ple celebrat dijous, van ser els populars els que van solicitar visitar aquest indret per saber com es tractaven les peces.

. Polèmica paleontològica

Tota una polèmica al voltant de la considerada major troballa d’Europa al 2008 d’un esquelet de sauròpode amb cinc vèrtebres i costelles de la part dorsal de l’animal, composada per peces de fins a metre i mig d’amplada, en perfectes condicions. A Castelló es va partir en dos per motius que no s’han explicat. Segons els tècnics, la separació ha estat de cara a la futura restauració, mentre que experts, consultats per comarquesnord.cat consideren que no s’ha obrat bé.

El que no queda clar és perquè es van emprar tant d’esforç i diners per traslladar la resta intacta si aquesta no perd vàlua per partir-la en dos meitats. Establint una comparativa amb el món de la pintura, no es podria entendre que es tallara per la meitat una obra de Velázquez o de Picasso simplement per que no ens cap a la pared que li hem buscat.

Més informació: | | |

/span> comentaris

  1. Els del PP han dit algo del ‘bitxo’ partit o s’han limitat a fer turisme? Quina poca vergonya. Aixína defenen el patrimoni morellà. Aixína els va

  2. Això és la història de sempre. Defenem als caps de Castelló, a veure si ens donen una cadira d’ací uns anys, i lo que és dels morellans pa la Conselleria. Només cal recordar la Fàbrica Giner, Morella la Vella, el Colomer-Zurita…