Espurna es jubila de les competicions quedant segona a Ares

comarquesnord.cat . Ares del Maestrat . dissabte, 16 de juny de 2012 .
Etiquetes:

El Concurs de Gossos de Rabera d’Ares, en la seua setena edició, es celebrava aquest diumenge al mas de Jacinto, molt a prop de la carretera CV-12 que uneix Ares i Morella. Amb participants arribats d’Euskadi, Navarra, Catalunya i la Comunitat Valenciana, el concurs va ser de gran nivell i comptaria amb nombrós públic que no va voler perdre’s el treball dels gossos pastors amb el ramat. També van participar pastors de la nostra comarca com Ismael Boix i Javier García de Morella i l’amfitrió Juli Bayot en la retirada de la seua gossa ‘Espurna’.

El concurs de Gossos de Rabera d’Ares començava a les 10 i mitja del matí, celebrant-se una primera ronda amb 12 concursants. Només sis aconseguirien classificar-se per a la segona ronda. Les ovelles eren distribuides en cinc lots de 25 animals cadascun i esperaven el moment d’eixir al camp als corrals preparats junt al remolc on es trobaven els membres del Jurat. Primerament es faria el sorteig de l’ordre de participació i poc després començaria la competició.

A la primera ronda els gossos havien d’aconseguir fer passar el ramat per una porta i conduir-lo fins el cercle on es trobava el pastor, que havia de llevar l’esquella a l’ovella que la portava. Posteriorment les havia de passar per una mànega estreta. Per completar les proves tenien 6 minuts. Un dels pastors que aconseguiria passar a la segona ronda era Ismael Boix de Morella.

El campió del VIIè Concurs de Gossos de Rabera d’Ares seria José Ramón García de Sodute (Biskaia) amb la gossa ‘Lluna’ un animal de la raça ‘Pastor Basc’. En segona posició acabaria el pastor d’Ares, Juli Bayot amb la seua gossa ‘Espurna’. La veterana ‘Border Collie’ de Bayot actuava per darrera vegada en el Concurs d’Ares ja que aquest any serà retirada de la competició. Completava el podi el català Armand Flaujat de Bellver de Cerdanya (Lleida ) amb la seua gossa ‘Bam’, també de la raça ‘Border Collie’.

El concurs va ser tot un èxit en l’apartat organitzatiu i també en el d’afluència de públic. A banda de la gent vinguda des dels municipis de la comarca de Els Ports, visitarien Ares gents vingudes des de molt lluny per seguir el concurs. Juli Bayot, concursava en la prova amb ‘Espurna’ però també ha estat el principal dels organitzadors.

Al concurs de gossos de rabera també es premiava el vestuari dels pastors concursants, que solen utilitzar les vestimentes típiques de la seua zona. Juli Bayot es vestiria amb brusa, farol i també la tradicional ‘motxila’ de pastor.

Matí molt intens el que es vivia en aquesta zona del terme d’Ares del Maestrat amb el VIIè Concurs de Gossos de Rabera, que tornava a destacar pel gran nivell exhibit pels gossos i pastors concursants. Als voltants del recinte hi havia instalades diferents carpes on molts dels presents aprofitarien per esmorzar. Es tractava de diferents activitats complementàries d’aquest important concurs d’Ares del Maestrat.

Més informació: