Morella inicia les presentacions del Sexenni a Terrassa, destí principal dels emigrants per la crisi del tèxtil en el segle XX

comarquesnord.cat . Terrassa . dijous, 21 de juny de 2012 .
Etiquetes: ,

Morella inicia les presentacions del 53 Sexenni que realitzarà en distintes ciutats, a Terrassa. Una localitat amb una important vinculació a Morella, ja que la comarca d’El Vallés va ser el principal destí dels veïns i veïnes que van haver d’emigrar per la crisi tèxtil. Per això, l’acte  servirà per a promocionar la principal festa morellana en esta localitat i com a homenatge a tantes generacions de morellans que van emigrar, però que mai han perdut la seua identitat.

Els alcaldes d’ambdues ciutats, Ximo Puig i Pere Navarro, han estat els encarregats d’oficilizar la presentació a la Casa Alegre. A més, han participat representants institucionals de l’Ajuntament de Sabadell, el primer tinent del consistori morellà, Rhamsés Ripollés, així com els regidors Rafa Pallarés i Malú Blasco, el periodista dels Ports i tertulià en distints programes, Manuel Milián, i altres personalitats de Catalunya. Els veïns i veïnes d’El Vallés han conegut tots els detalls de Morella, a través d’un vídeo, un taller de tapissar amb paper arrissat, una degustació de productes típics o informació turística. Prèviament a esta cita, l’alcalde morellà ha estat rebut pels representants institucionals de Terrassa, en l’edifici consistorial de la ciutat.

Les pròximes presentacions del 53 Sexenni tindran lloc a Castelló (a El Corte Inglés el dia 27 de juny), Tortosa, Alcanyís i València (mes de juliol). A més, en esta campanya promocional es va a apostar per Internet i les xarxes socials, per a poder arribar a un gran nombre de visitants potencials optimitzant els recursos econòmics.

. Colònia Morellano-Catalana

En el segle XIX i inicis del XX, la localitat dels Ports tenia una gran indústria tèxtil. Però, al no arribar el ferrocarril, els productes van perdre competitivitat, les fàbriques van tancar i els veïns van haver d’emigrar per a buscar més possibilitats de futur. La gran majoria de morellans i morellanas es van desplaçar al Vallés, ja que esta comarca tenia una potent indústria. Per això, en eixa època naixen organitzacions que agrupen als veïns nouvinguts a Catalunya. En 1903, ja es forma la Colònia Morellano-Catalana, que encara conserva la seua vigència i continua organitzant les activitats d’un dels dies del Sexenni.

A més, l’entrada de les colònies a la ciutat tindrà lloc el dia 16 d’agost, donant-se així inici a les principals festes de la localitat. Una altra organització que cal destacar, és l’Associació Cultural el Maestrat de Terrassa, que naix en 1916, com a Germandat o Montepio dels Fills del Maestrat i que continua comptant amb 200 socis. L’Ajuntament de Morella li va atorgar la seua principal distinció, la Creu de Santa Llúcia, enguany, pel seu treball i la conservació de la seua identitat.

. Fotogaleria . Presentació del 53 Sexenni a Terrassa

Més informació: |