Una cinquantena de granges del Matarranya s’hauran d’adaptar a la llei de Benestar Animal

comarquesnord.cat . Matarranya . dijous, 21 de maig de 2012 .
Etiquetes:

Unes 50 granges de ‘gorrinos’ del Matarranya hauran d’adaptar les instal·lacions si volen mantindre l’explotació a partir del pròxim 1 de gener de 2013. El primer dia del pròxim any, entra en vigor la nova llei sobre Benestar Animal, una normativa europea comuna que enguany ha vist com s’aplicava en altres animals, com les gallines ponedores. Un Benestar Animal que a partir de 2013 s’aplicarà a les granges de gorrinos de maternitat i cria, mentre que l’engreix tardarà uns anys més a aplicar-se.

En aquests moments, la comarca del Matarranya té registrades un total de 203 granges de gorrinos, de les quals 35 estan inactives i les 168 restants segueixen funcionant. De totes elles, una cinquantena estan dedicades a la maternitat i cria o cicle tancat, mentre que la resta són granges d’engreix. Per tant, són aquestes 50 les que estan obligades a adaptar les explotacions a la nova normativa, que afecta sobretot en tema de dimensions i benestar de l’animal.

. La moratòria, complicada

Segons va explicar Enrique Bayona, director del Grupo Arcoiris, “tindre una moratòria està complicat”. La nova llei “és una resolució a nivell de comunitat i per a tots els membres, i hi ha països que van més avançats que uns altres”. Bayona va afegir que hi ha alguns països, com Irlanda, que també han demanat una moratòria. Però “estem lluny d’aconseguir-la”. Una normativa que si bé s’aplicarà a les mares, no afectarà a totes les granges dedicades a l’engreix.

Tot i això, Bayona és conscient del moment delicat en el que ha arribat l’adaptació de les granges, ja que “per una banda no hi ha finançament. Tenim també la pujada del pinso, i el marge d’amortització és limitat”. Per això, “estem intentat que del Fite (Fons Especial de Teruel) ixque una ajuda per tots aquells grangers que volen fer inversions”. Tot i la delicada situació, el sector farà un esforç per adaptar totes aquestes explotacions i no haver de tancar.

. Manca de relleu generacional

Encara així, hi ha propietaris que van amb peus de plom alhora fer tota aquesta inversió. I això afecta als grangers més grans, ja que estan veient que “una inversió d’aquesta magnitud no té un sentit molt clar” quan no tenen “relleu generacional”. A curt termini, i segons estudis europeus, l’adaptació de les explotacions del gorrino a la normativa de Benestar Animal pot provocar per a l’any pròxim una caiguda de la producció d’un 10 per cent, la qual cosa provocaria una pujada del preu per la demanda.

De fet, i segons va concretar Enrique Bayona, “això ja ha passat ara amb les gallines ponedores, més concretament amb els ous”, que inclús han triplicat el preu en només cinc mesos, “i creiem que passarà una cosa similar amb el porc”. I és que, “la reducció de cabanya en un 10 per cent trencarà els preus a l’alça”, va afegir Bayona. Sigue com sigue, l’1 de gener és necessari adaptar totes les maternitats a la nova llei, una adaptació que estima uns 7 milions d’euros d’inversió en tota la província de Teruel.

Més informació: