Sant Pere del Moll tanque el cicle de rotllos i primes al terme de Morella

comarquesnord.cat . Morella . dimarts, 26 de juny de 2012 .
Etiquetes:

L’ermita de Sant Pere del Moll tancava aquest diumenge el tradicional cicle de Rotllos i Primes al terme de Morella. Aquest Vot va ser fundat l’any 1649 per 19 persones. Ara cada 16 anys els pertoca a uns dels masos que encara continuen al vot fer-se càrrec de la majoralia, encara que és el vot en conjunt el que finança la festa.
Este vot agrupa a la zona del terme amb més masos habitats, i on diuen que la terra és més bona. No obstant també ací avui en dia algun mas ja està tancat, i es nota enguany un poc menys de gent que en altres ocasions.

La festa de Sant Pere del Moll va començar en la missa en la bonica ermita, on la calor no havia entrat per a res i feia una fresqueta que s’agraïa a muntó, en les altes temperatures que hi havien el diumenge. Ornada i aromada amb herbes del terreny l’ambient era del més acollidor. Diuen que l’equilibri en aquest ermitori és perfecte. A aquesta harmonia s’ajuntava l’oloreta sàlvia i a saduritja, a més del retrobament amb els veïns.

Mossèn José Angel Pitarch, oficiava també aquesta cerimònia. En aquest vot, no es fa, al menys en els darrers anys, la benedicció del terme. Per això en acabar l’ofici religiós, la campaneta va tornar a acompanyar als participants, que es van reunir al centre de la placeta per compartir eixos torrons partits, en un traguet de bon i fresquet cava.

L’ermita de Sant Pere del Moll està situada junt a la senyorial masia de Casa Gran que des de temps immemorials desempenya la capitalitat de la Dena Coll i Moll, que amb vora 100 quilòmetres quadrats representa la dena més extensa del terme de Morella.

Actualment és la darrera cita del cicle, al haver-se deixat de fer ja fa uns anys, la prima dels coixos o de Sant Cristòfol.

Més informació: