“La Marca de Qualitat ha de ser garantia d’un producte i de saber fer-lo”

comarquesnord.cat . Pena-roja . dimecres, 18 de juliol de 2012 .

Durant l’entrega de les certificacions de ‘Marca de Qualitat Territorial Matarraña’ hi va haver algunes taules rodones on es va parlar del concepte de ‘Marca de Qualitat’. I en elles, los protagonistes van ser els mateixos empresaris i emprenedors distingits. En este context, César Bernús, de Celler d’Algars, va destacar que “les característiques de les empreses de la zona són que totes són familiars i amb pocs treballadors”, i va explicar què entenia ell com a ‘Marca de Qualitat’.

Bernús va remarcar que “la ‘Marca de Qualitat’ ha de ser garantia de qualitat del producte i del servei, garantia d’un producte ben fet i de saber-lo fer. Una garantia de respecte al medi, tant natural com social, i una garantia de cohesió, conjunt, participació, interacció, interactuació i pertinença a un territori”. A la vegada, va afegir que “tots podem creure que tenim lo millor vi, lo millor pa, lo millor oli, però això que ens ho digue una entitat externa, també és un reconeixement de que estem fent les coses bé”.

A més, César Bernús va puntualitzar que “com a empresaris, existeix la necessitat de col·laboració entre natres. Actualment, la cooperació entre empresaris és bastant acceptable al Matarranya”. Encara així, va entendre que “hauríem de passar de ser competidors a ser complementaris. No hem de veure el veí com un potencial enemic, sinó com un aliat”. A la vegada, va recordar que “no podem repetir els errors que ha hagut en altres distincions”, i que “creure en un projecte ens fa realment protagonistes”.

Turisme i agroindústria

Per la seua banda, Miguel Vives, de Panadería Vives de Mont-roig, va recordar durant la seua intervenció que “el sector turístic-hoteler necessita de la resta de serveis i natres som un sector que dintre de l’elaboració dels nostres productes, excepte la sal, lo sucre i el llevat, els podem aconseguir des del nostre territori”. De fet, Vives va explicar que “jo he fet farina de la mies de Mont-roig” i que així “es treballa molt a gust” perquè “també li estic donant de menjar al meu veí”.