La Balma, un any després de l’incendi

comarquesnord.cat . Sorita . dimecres, 11 de juliol de 2012 .
Etiquetes: , ,

Ja s’ha complit un any. El mes de juliol de 2011 començava de forma tràgica per a la comarca dels Ports, sobretot per als veïs de Sorita. El Santuari de la Balma era arrasat per les flames degut a un curtcircuit causat per una centella. L’altar, el cor, la representació de l’aparició i la zona central eren les parts més afectades per les flames, quedant sols en peu la reixa del centre que es troba només entrar en este emblemàtic temple. El foc no va arribar a la zona dels exvots. Afortunadament i dins de la desgràcia, la imatge original de la Verge de La Balma no va estar afectada per l’incendi. Ara un any després, l’església envoltada per les roques mostra de nou la seua millor imatge. La part central torna a estar igual que abans del pas de les flames, amb l’escolanet tan característic demanant almoina; la figura de la Mare de Déu, intacta i presidint la representació; les files de bancs ben col·locats; i el cor reparat i permetent un normal ús durant les celebracions religioses. Tan sols queden alguns trossos del sostre rocós ennegrits pel fum d’aquella recordada nit de l’1 de juliol de l’any passat.

Després del greu incendi, s’han pres una sèrie de mesures per tal d’evitar qualsevol ús del foc a l’interior de l’església. Uns fulls donen indicacions als fidels per tal de previndre fets com els de fa un any. També s’han posat a punt els extintors.

La zona dels exvots també ha canviat. Després de l’incendi, els detalls que els devots de la Balma han oferit a la Verge van quedar molt afectats pel foc. Ara, la part posterior de la Sagristia albergarà una mostra dels exvots amb més història al darrere. Quedaran exposats, però no a l’abast dels fidels o dels visitants.

Ha passat un any, però el record d’aquell incendi encara està present. Costa controlar les emocions, sobretot si s’ha viscut este episodi tan a prop com ho ha fet l’ermità de la Balma. Els ermitans de La Balma també agraeixen la difusió que els mitjans li vam donar en el seu moment a la notícia. Una cobertura informativa que va fer que des de les diferents administracions es portaren a terme de forma ràpida els treballs de restauració.

L’església de la Balma és un edifici religiós enclavat en la roca, d’estil renaixentista, construït entre els segles XVI i XVIII. La seua singularitat i forma el fan un lloc únic i molt estimat i visitat. El Santuari de la Balma té el títol de Bé d’Interés Cultural amb la categoria de Monument. Un espai molt volgut que patia un incendi greu, però que, un any després, es mostra recuperat i considerat com un dels temples de referència tant a la comarca dels Ports com a tota la província de Castelló.

Més informació: | |