Francesc Miralles: “Els smartphones han estat el gran enemic del llibre”

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . dissabte, 21 de juliol de 2012 .
Etiquetes: , ,

L’escriptor barceloní Francesc Miralles es va passar el dissabte 21 de juliol per la Llibreria Serret de Vall-de-roures. En aquesta nova visita, Miralles va portar sota el braç les seues dos últimes obres. Per una banda, ‘Oblivion’, l’última novel·la juvenil que ha escrit. I per l’altra, ‘365 idees per canviar la teva vida’, una antologia que recull en forma de càpsules els articles de Miralles en la Revista ‘Integral’ de ‘El País’. A més, l’escriptor també va portar la seua òpera prima, ‘Barcelona Blues’.

Fent menció a ‘Oblivion’, Francesc Miralles va recordar que “a Retrum (anterior bilogia) es presenten tota una galeria de personatges que són gòtics. Hi ha una història d’amor, la història d’un assassinat, molt de misteri i molt de romanticisme”. I ‘Oblivion’ “connecta amb Retrum, però té un altre protagonista”. En aquest cas, “és un noi de La Graciosa, un illot de Lanzarote amb 600 habitants, que es veu obligat a anar a Madrid. Allí descobreix que, degut a la crisi, el seu oncle ha perdut la casa i que es troba vivint en una rulot, i a partir d’aquí li passaran aventures molt estranyes”.

‘Oblivion’ “és una història d’amor”, va concretar l’autor “des del punt de vista de Plató, qui va explicar al diàleg ‘Fedre’ que els homes i les dones som àngels caiguts que vivíem en un món ideal, de les idees impures. I quan vam caure se’ns van trencar les ales, vam oblidar que érem àngels, i quan estem enamorats sentim malestar i picor en tot el cos perquè ens tornen a créixer les ales”. A més, Miralles va subratllar que en ‘Oblivion’ hi apareixen també alguns personatges de Retrum.

. El concepte d’infoxicació

En la seua visita a la Llibreria Serret, Francesc Miralles també va portar ‘365 idees per canviar la teva vida’. El propi autor va destacar que “és un almanac i el que he fet, d’uns 150 articles que he escrit, he buscat 365 càpsules de temes molt concrets, d’autors que creia que eren molt importants i de llibres que és bàsic conèixer”. Tot això es converteix “en un repàs a tot el que és la psicologia divulgativa actual, que et permet saber de molts temes de la mà d’autors boníssims”.

Entre altres, Miralles va posar de manifest algun exemple com el treball d’Alfons Cornella, que “ha estat el primer en parlar del concepte de la infoxicació. Infoxicació és l’excés d’informació. I el que ve a dir és que l’evolució dels mitjans i de les xarxes ha estat tan frenètica que avui en dia un ciutadà normal rep 100 vegades més informació que un de fa 100 anys, però l’ample de banda de comprensió humana és el mateix”. Per tant, “això té un perill molt gran, perquè pot arribar un moment en el que ens bloquegem i no sapiguem quina informació és prioritària”.

. Moments de crisi

Francesc Miralles també va fer menció en els micròfons de Ràdio Matarranya a la situació actual que travessa el món editorial. I és que el món del llibre “ha patit molt, perquè quan les famílies pateixen escassetat, tenen parats i veuen reduïts els seus recursos, retallen molt en cultura. Deixen d’anar al cinema, van menys al teatre o compren menys llibres”. Tot i això, Miralles va defensar que “crec que el gran enemic del llibre no ha estat ni la crisi ni el llibre electrònic, sinó els smartphones. Fa 10 anys, en els passatges de metro, per exemple, la gent llegia novel·les. Ara en canvi consulta el facebook o el whatsapp. Això ha substituït els llibres”.

Més informació: | |