Un projecte pioner de la Diputació permetrà transformar en bioresiduos de qualitat 1.000 tones de restes orgàniques

comarquesnord.cat . Cervera . dilluns, 23 de juliol de 2012 .
Etiquetes: , ,

El Consorci de Residus de la Zona Nord ha començat un projecte pilot pioner a la Comunitat Valenciana per a la recollida selectiva de matèria orgànica en la planta de Cervera. El projecte, en fase embrionària, que ja es duu a terme a diversos països europeus, compta amb poder treballar amb 1.000 tones de bioresiduos per a la creació de compost de primera qualitat i rebuig pràcticament nul.

A aquesta iniciativa ja s’han adherit el mercat central de Benicarló i el centre penitenciari Castelló II, a Albocàsser, que mitjançant la recollida selectiva de matèria orgànica (especialment restes de menjar) s’obtindrà abonament de gran qualitat. S’està gestionant ja des d’en Consorci l’adhesió de noves organitzacions en els propers mesos per aconseguir el màxim rendiment a aquest projecte de referència a nivell autonòmic.

El diputat de Medi ambient, Mario García, ha destacat que “aquestes actuacions demostren la implicació de la Diputació en la gestió eficient de residus, el consorci de la Zona I va a facilitar la separació d’orgànics que suposaran una millor gestió d’orgànics des del principi”.

Gràcies a la gestió eficient de residus orgànics s’aconsegueix un compost -humus obtingut artificialment per descomposició bioquímica en calenta de residus orgànics- per a l’elaboració d’abonaments de major qualitat, a més d’aconseguir reduir els costos de tractament.

Amb l’objectiu d’afavorir la implantació d’aquests bioresiduos, s’ha establert una fiscalitat positiva per part del consorci, que fomenti aquest tipus de gestions que suposen un major esforç en la selecció per part de l’usuari, ja que els residus han de presentar-se en unes borses especials, compostables, que es autobiodegradan durant el procés de compostatge.

És important ressaltar que el consorci de residus de la Zona I ja és pioners en altres accions desenvolupades aquest any com la campanya “Si+reciclis – paguis” en el qual ser van repartir targetes verdes als usuaris que permetien accedir de forma gratuïta al ecoparque a realitzar les seves aportacions de residus, i mitjançant la qual es rebran punts ecològics per a la bonificació o descompte de la seva taxa de tractament de residus. Aquest projecte va ser avalat pel Ministeri de Medi ambient.

cal destacar que el Consorci de Residus de la zona Nord, gestiona els residus urbans de 49 municipis del nord de la província de Castelló. A més, compta amb la planta de tractament de Cervera inaugurada a l’abril, tres plantes consorciades de transferència de residus i una xarxa de ecoparques composta per 15 àrees d’aportació, 24 ecoparques fixos i sis mòbils.

Més informació: | |