Jornada de vestits regionals de les Festes del Maestrazgo a la Iglesuela del Cid

comarquesnord.cat . L'Anglesola . diumenge, 29 de juliol de 2012 .
Etiquetes:

L’Ajuntament de La Iglesuela del Cid i la Comarca del Maestrazgo, en col·laboració amb l’Associació Musical de la localitat, organitzaven aquest diumenge una jornada per rememorar els balls i rituals festius de la comarca i la vestimenta que s’utilitzava.

Aquesta actuació es realitzava al marc del Conveni de Museus que les institucions tenen signat i pel qual, es realitza una activitat anual per dinamitzar aquest Centre d’Interpretació del Textil. L’any passat es realitzava una exposició temporal al voltant dels ‘refajos’ del Maestrazgo i l’edició d’un catàleg del mateix. Aquesta exposició reunia ‘refajos’ de diferents pobles de la comarca, donant una visió panoràmica de la varietat i qualitat d’aquestes peces del Maestrazgo. Aquest any s’ha proposat una idea més innovadora, unint a l’activitat expositiva una trobada de grups de folklore de la comarca amb interessos comuns en la recuperació de les tradicions del Maestrazgo i al voltant dels ritus festius de la comarca i els vestits usats per a la seua representació.

La jornada començava a les 18 hores amb la inauguració al Centre d’Interpretació del Textil, a La Iglesuela del Cid, amb una mostra de la indumentària utilitzada als diferents balls populars de la comarca: ‘reinaos’ de Miravete, Montoro i Villarluengo, ‘rolde’ de Mirambel, ‘jota’ de San Lamberto a Cantavieja, ‘las vueltas’ de La Cuba, o ‘las danzas de pastoras y gitanas’ de La Iglesuela del Cid. També roba que s’utilitza a altres celebracions rituals, com les vestits de dimoni de les festes de Sant Antoni. L’exposició es podrà visitar fins a finals d’Octubre i podra`visitar-se amb les visites guiades que s’organitzen des de l’Oficina de Turisme.

Després de la inauguració, es van executar a la Plaça de l’Església, el Bolero de Castellote, la Jota de Molinos, algunes dances del ‘reinau’ de Montoro i ‘las danzas de pastoras y gitanas’ de La Iglesuela del Cid. Els balls i les vestimentes van ser representades per Carolina Ibor i Fernando Maneros, experts a les matèries, que explicaren com es realitza cada ball, amb la roba que es balla i el perquè.

Per finalitzar la jornada va haver un sopar i bureo tradicional a la plaça, el que feia les delícies de majors i joves.

Més informació: