Els jóvens del Matarranya participen en un intercanvi folklòric a Urbino

comarquesnord.cat . Matarranya . dilluns, 30 de juliol de 2012 .
Etiquetes:

Quatre jóvens del Matarranya van participar entre els dies 6 i 16 de juliol en un intercanvi folklòric a Urbino. Va ser una trobada en la que van participar jóvens de quatre països més, com són Itàlia, Eslovènia, Àustria i Bèlgica. A més, també hi van assistir jóvens turcs i un de maltès. Segon van explicar els participants del Matarranya, l’experiència va ser molt positiva, i el projecte va estar marcat sobretot per l’intercanvi cultural i folklòric d’aquests països i de la seua riquesa gastronòmica.

Annabel Roda, una de les participants, va destacar que “l’experiència va ser molt bona i va estar molt divertida”. Aquesta va consistir “en un intercanvi amb altra gent i altres cultures de folklore i danses tradicionals”. Per la seua part Tania Querol, una segona participant del Matarranya, va afegir que “nosaltres vam ensenyar i vam ballar una mica les jotes”. També va explicar que “l’Annabel va fer una mica de mestra” i que per la vessant gastronòmica “vam portar magre, carquinyols, i vam fer truites en patata i sangria”.

Mentrestant, Jesús Lozano, un altre jove assistent, va remarcar que “l’experiència va estar molt bé, encara que hi va haver alguna que altra sorpresa”, ja que “ens van fer actuar en un festival”. L’intercanvi va durar 10 dies, i segons va concretar la María Querol, “no sabíem on dormiríem. Mos vam trobar en unes tendes de campanya, les dutxes eren fredes. Primer va ser una mica difícil, però després ens vam adaptar tots una mica i va estar molt bé”. Els jóvens dels diversos països “estàvem en una masia molt gran, però com érem una trentena, ens va tocar dormir fora”.

Els jóvens del Matarranya van aprendre secrets de la gastronomia i el folklore de tots els països assistents. Lozano va concretar que “ens vam ensenyar alguns balls, com la polca o el vals”. I també van descobrir productes típics, com licors o xocolata. Jesús Lozano va afegir que “ens va sorprendre que a Itàlia tenen pastes paregudes a les nostres”. Annabel Roda va concretar que els dels altres països “es van sorprendre del difícil que arribava a ser la jota” i que “tenen el típic estereotip del flamenc i els toros”.

Roda va afegir que tot i la dificultat d’aprendre la jota, “els va agradar molt, però va ser difícil ensenyar algun pas”. Els jóvens del Matarranya també els van mostrar el pas-doble i el Paquito ‘El Chocolatero’, que “ho van portar millor”. Els quatre jóvens del Matarranya també van aprendre el folklore dels països participants. “Hi havia alguns balls que ens van agradar molt, com los italians. Entre ells, la tarantel·la. També hi havia alguns complicats, com els belgues”.

Més informació: