Els pelegrins comenten l’actualitat de Morella

comarquesnord.cat . Morella . diumenge, 5 d'agost de 2012 .
Etiquetes: ,

Els Pelegrins han pogut mostrar tot el que havien aprés durant moltes setmanes d’assajos en una desfilada completa. Dissabte, la pluja va impedir que la dansa passara pels carrers, traçant els caragols. Diumenge, el matí despertava assolellat i els menuts podien complir amb la tradició. Des de davant de la capelleta de Sant Roc, els Pelegrins començaven a marcar els primers passos a ritme de tabal. També ací, a la plaça encara sense vestir amb la fusta i el ferro, es deixaven sentir els primers tocs de dolçaina dels diferents caragols.

Enguany, la novetat ha format part d’una dansa molt arrelada al municipi. Elles, les pelegrines, s’han situat al front del ball. Fins al moment, els pelegrins encapçalaven la desfilada, però enguany els quintos 2012 han apostat pel canvi i han col·locat a les xiques al davant. Fins i tot este canvi ha format part d’una de les poesies.

Sent any sexennal, no podien faltar les poesies relacionades amb el 53 Sexenni de Morella. Algunes parlant de les danses, altres del treball d’estos últims mesos, altres de la patrona, la Verge de Vallivana; i fins i tot una on es parlava de la dificultat que han tingut els quintos per a trobar pelegrins per ser any on molts menuts ja estan ocupats amb altres danses.

Entre poesia i poesia, més balls i més aplaudiments per part del públic. Els versets que pronuncien estos joves morellans de vegades tenen un to satíric amb el qual es critiquen aspectes o decisions preses pels mandataris i que no han agradat massa al veïnat. Enguany, l’estat de la Fàbrica de Giner, l’asfalt del Carrer de la Font, el preocupant aspecte de la Torre de la Font Vella o els incidents amb els gegants han conformat quatre poesies.

Les retallades han estat més que mai en l’ordre del dia. Els Pelegrins han pensat en la crisi i en les seues conseqüències. També han aprofitat per demanar més hores de festa i deixar enrere les denúncies als establiments nocturs.

L’actualitat tant de la ciutat de Morella com de la resta del país han estat presents en estos recitals. De Morella s’ha destacat el baby boom d’enguany o la reobertura d’un establiment amb molta història. A nivell més general, s’ha fet referència a l’Eurocopa de la Selecció Espanyola o als problemes dels espanyols amb la llengua de Shakespeare.

Els quintos i les quintes d’enguany també han tingut el seu moment de glòria amb estos versets irònics. La festa, el futbito, els viatges i els bous.

Per a tots els gustos i al voltant de moltes temàtiques, les paraules dels Pelegrins han tornat a despertar rialles entre morellans i visitants. Amb les desfilades d’esta dansa, l’ambient festiu s’instal·la per quedar-se durant tota la setmana. Estos menuts ja han complit amb el seu treball. Ara caldrà esperar un any per tornar a vore a la dansa pels carrers de la ciutat.

Més informació: |