La Vall del Tormo enceta la Setmana Cultural amb una xerrada i exposició sobre l’obra ‘El corazón de las rocas’

comarquesnord.cat . La Vall del Tormo . diumenge, 5 d'agost de 2012 .
Etiquetes: , , ,

Aquest diumenge 5 d’agost, la Vall del Tormo va albergar les primeres activitats de la Setmana Cultural organitzada per l’Associació Cultural la Vall. Aquestes jornades les va obrir una xerrada i exposició fotogràfica titulada ‘El libro como objetivo fotográfico. El corazón de las rocas’, de la Fundació Quílez Llisterri, un recull d’algunes fotografies que emmarca aquesta exposició i una prèvia presentació del llibre ‘El corazón de las rocas’ de la mà del seu autor, Luis Guijarro.

El comissari de l’exposició, Ángel Lahoz, va explicar que “després de llegir el llibre de Guijarro, m’hagués agradat seguir els passos del personatge, un cavaller templer que regressa de Jerusalem a Castellot”. El cavaller “passa per algunes ciutats que coneixia, però parla també d’altres ciutats que jo no coneixia i havia pensat fer aquest viatge”. A partir d’aquí surt la col·laboració amb la Fundació, la idea de fer l’exposició i el viatge, i les fotografies, de la mà de Marisa Herrera.

Lahoz va explicar que “l’experiència ha durat pràcticament dos anys”, i en ella “primer vàrem seleccionar unes 200 frases del llibre. Quan viatjàvem, buscàvem les frases del llibre i les fotografiàvem”. A banda d’això, Lahoz va afegir que una tasca important va ser també buscar els personatges. La mostra recull els personatges ‘bons’ del llibre, i també n’apareixen alguns que no tenen nom, com un artesà (que s’aprofità en una fira medieval) o uns mercenaris (interpretats per uns peregrins trobats en la ciutat índia de Mandu.

Ángel Lahoz va apuntar que de cara als pròxims mesos hi ha projectes similars damunt la taula. De fet, ara s’està treballant en el llibre ‘Con el cierzo entre los dientes’, una obra col·lectiva que integra deu poetes i en el qual cada poema serà una fotografia diferent. A l’exposició la va precedir una interessant xerrada a càrrec de Luis Guijarro, autor de ‘El corazón de las rocas’, sota el nom ‘La expulsión de los moriscos y la literatura’, associada a la mateixa novel·la.

El mateix Guijarro va explicar en una entrevista a Ràdio Matarranya que “estic satisfet perquè és la tercera edició de la novel·la” i pel que fa a l’exposició va dir que “crec que és una iniciativa molt curiosa i interessant. El fet de llegir és un fet de creació, perquè el lector assimila allò que la ment va captant del que ha escrit l’autor i també ho interpreta de la manera que li sembla millor. Però en el cas de Marisa Herrera hi ha un doble procés de creació: primer assimila com lectora, i després ho plasma en fotografia”.

Pel que fa a escriure sobre la reconquesta, l’autor va dir que “em van despertar dos coses. La primera era la reconquesta de la província, l’època d’Alfons II el Cast, perquè està mal documentada i és interessantíssima. Està l’Ordre de Calatrava, però també m’interessa l’expulsió dels morisc al segle XVII perquè va ser una autèntic drama humà. Afectà uns 500.000 espanyols”. I això “és una falta d’humanitat tremenda. Possiblement hi havia unes justificacions que a mi se m’escapen. Però vist des de la meua perspectiva, va ser una autèntica barbaritat”.

Per la seua banda, la presidenta de l’Associació Cultural, Maribel Sancho, va apuntar que després de la xerrada i l’exposició es va fer un vermut en el que es van convidar als gairebé 300 socis que té l’entitat. Al llarg de tota la setmana ha hagut tot tipus d’activitats, com ara cucanyes, tallers de cuina, cafè-tertúlia o una gimcana aquàtica. Sancho va destacar que “altres anys hi havia més activitats a la nit, però enguany, amb menys recursos i actes més econòmics, hem omplert tots els dies”.

La Setmana Cultural de la Vall del Tormo va servir també per presentar en societat el grup de treball per combatre la despoblació al municipi matarranyenc. La presidenta de l’entitat va recordar que “un grup de persones jóvens del poble s’ha mostrat molt preocupat pel nivell d’escolarització. Per això s’ha creat un grup de treball aprovat per ple municipal i que integra gent jove del poble i regidors”. Aquest grup busca fórmules per assentar gent i famílies jóvens a la Vall del Tormo.

Més informació: | | |